Hollywoodlegende Mickey Rooney overleden

© Reuters

Een van de grootste filmsterren van filmstudio MGM, Mickey Rooney, is overleden. De 93-jarige acteur was vooral bekend in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. In 1983 kreeg hij een Oscar voor zijn carrière.

De carrière van Rooney, die in 1920 als Jospeh Yule geboren werd in Brooklyn, omvat maar liefst acht decennia. Hij begon in de filmindustrie als kindster in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Als 18 maanden oude peuter werd hij al opgevoerd in de show van zijn ouders. Hij verscheen voor het eerst op het scherm op 5-jarige leeftijd.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Rooney is vooral bekend van zijn rol als Andy Hardy in de films van ‘Hardy Boys’ en van zijn rol tegenover Judy Garland in ‘Babes in Armes’ uit 1939. Zijn eerste rol als volwassen kerel was tegenover Elizabeth Taylor in ‘National Velvet’. Zijn carrière nam pas echt een hoge vlucht dankzij de rol van buurman in het wereldbekende ‘Breakfast at Tiffany’s, aan de zijde van Audrey Hepburn.

Bovendien was hij de eerste kindster die genomineerd werd voor een Oscar. Die nominatie kreeg hij voor zijn rol in ‘Strike Up the Band’ uit 1940. Hij werd ook drie keer genomineerd voor een Academy Award en kreeg twee speciale Oscars. Hij mocht ook twee Golden Globes en een Emmy Award op zijn palmares schrijven.

Meer recentelijk verscheen Rooney nog in ‘The Muppets’ uit 2011 en ‘Night at the Museum’ uit 2006. Zijn volgende film ‘Dr. Jekyll and Mr. Hyde’ komt in het najaar in de bioscoop.

Ook op privévlak heeft Rooney niet stilgezeten. Zo is hij maar liefst acht keer getrouwd en heeft hij ook acht kinderen. (LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content