Hollywood verkiest nog steeds zwijgzame vrouwen die uit de kleren gaan

Star Trek Into Darkness © -

Vrouwen moeten niet te veel zeggen en goed kunnen strippen. Dat cliché van de Hollywoodfilms is nog altijd actueel, zo blijkt uit een studie van een journalistenschool uit Californië.

Jaarlijks onderwerpt de Annenberg School for Communication and Journalism de top 100 van de Amerikaanse box office aan een onderzoek. Daaruit blijkt dat vorig jaar 68,6% van de meer dan 4.000 gesproken rollen in die films vertolkt werd door mannen en 31,4% door vrouwen. Dat is dezelfde verhouding als in 2007, toen de school de studie voor het eerst uitvoerde.

Voorts blijkt dat vrouwen ook veel vaker -gedeeltelijk- uit de kleren gaan dan mannen: 30% van de vrouwen is schaars gekleed, tegenover 7,7% van de mannen. Ook wat het aantal regisseurs betreft, is de score voor de vrouwen niet fantastisch: 92,5% van de regissseurs waren mannen. Personages die lesbisch, homoseksueel of transgender zijn, vormen minder dan 1% van de gesproken rollen, om exact te zijn 32 van de 4.370. En toch is dat een verbetering tegenover de 19 van 2014. In dat jaar vonden de onderzoekers geen enkele transgender, in 2015 vonden ze er één. Uit het onderzoek blijkt nog dat er sinds 2007 zo goed als geen vooruitgang geboekt in het aantal zwarten (12,2%), Latino’s (5,3%) of Aziaten (3,9%) in de Hollywoodfilms.

(Belga/KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content