Hollywood bedreigt Georgia met een boycot vanwege discrimerende wet

Captain America: Civil War © Marvel

Talrijke filmstudio’s, waaronder Disney, Marvel en Time Warner, en meer dan dertig filmmakers uit Hollywood dreigen met een boycot tegen de zuidelijke staat Georgia. Die staat staat op het punt een discriminerende wet goed te keuren.

De religious liberty bill werd begin dit jaar opgesteld en geeft volgens tegenstanders mensen een vrijgeleide voor discriminatie. Zo staat erin te lezen dat (op geloof gestoelde) organisaties zoals scholen of kerken beschermd moeten worden in hun recht om sociale, educatieve of eender welke diensten te weigeren aan personen die ze verwerpelijk vinden.

Er komt behoorlijk wat protest op deze goed te keuren maatregel. Talrijke filmstudio’s zoals Disney, Marvel Studios, Viacom en Time Warner dreigen hun producties in de staat stop te zetten als het wetsvoorstel van kracht wordt.

Op dit moment nemen de entertainmentgiganten Guardians of the Galaxy 2 op in de Pinewood Studios net buiten Atlanta. Captain America: Civil War werd daar vorige zomer ingeblikt.

Terwijl de wet op een handtekening wacht van gouverneur Nathan Deal, hebben deze prominente stemmen waaronder studiodirecteurs, producers en acteurs zoals Anne Hathaway, Julianne Moore, en Marisa Tomei een open brief gestuurd aan Deal waarin ze vragen om zijn vetorecht te gebruiken en de wet niet goed te keuren.

“Disney en Marvel zijn inclusieve bedrijven, en hoewel we niets dan positieve filmervaringen hebben gehad in Georgia, zijn we van plan om onze productie en opnames voortaan elders uit te voeren mochten deze discriminerende maatregelen omgevormd worden tot de wet”, aldus een woordvoerder van Disney aan Variety Magazine.

Een boycot zou Georgia wel degelijk pijn doen: in de staat worden veel tv-reeksen en films gedraaid. Vorig jaar was de filmindustrie hier goed voor een impact van 6 miljard dollar op de plaatselijke economie. De sector creëert 79.000 banen in Georgia, goed voor een totaal van 4 miljard dollar aan jaarlonen.

Op uiterlijk 3 mei moet Deal de wet ondertekenen of zijn vetorecht gebruiken.

(KS/BELGA/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content