Hoe Spielberg miljoenen verdiende aan ‘Star Wars’

Goede vrienden en regisseurs George Lucas en Steven Spielberg houden blijkbaar van een weddenschapje. Of hoe Spielberg niets te maken heeft met ‘Star Wars’ en er toch wat aan verdiende.

De ‘Star Wars’-franchise heeft sinds de release van ‘A New Hope’, de eerste film uit de reeks, in totaal zo’n 27 miljard dollar opgebracht. Dat is ongeveer 21 miljard euro aan filmtickets, merchandising en licentieovereenkomsten. Jaarlijks gaat er alleen al om en bij de drie miljard dollar aan Darth Vaders, Yodas en Jedis over de toonbank in speelgoedwinkels. Als je rekening houdt met inflatie, is ‘A New Hope’ met een totale opbrengst van zo’n 2,5 miljard dollar, de tweede meest lucratieve film ooit na ‘Avatar’ van James Cameron.

Zenuwinzinking

Maar ‘A New Hope’ heeft er niet altijd even succesvol uitgezien. Tegenslag na tegenslag teisterde de productie en postproductie van de film. George Lucas, bezieler van de filmreeks, zat met de handen in het haar. Volgens Celebrity Networth, getuigde zijn goede vriend en regisseur Steven Spielberg onlangs hoe Lucas hem destijds een bezoekje bracht. Een bezoekje dat misschien leidde tot de meest lucratieve weddenschap uit de geschiedenis van Hollywood.

Al vanaf de eerste week leek ‘Star Wars’ gedoemd te mislukken. Ondanks het feit dat de set zich bevond in een droge woestijn waar het nauwelijks twee maand per jaar regent, werd de cast en crew die eerste week in april al geteisterd door een zware regenstorm. Daar bleef het niet bij. De apparatuur liet het maar al te vaak afweten, acteurs sukkelden met blessures, en zelfs de jonge Harrison Ford meende dat de prent zou uitdraaien op een complete flop. Daar kwam nog eens bij dat Lucas zowat met heel de crew in de clinch lag. Hij was zo ontevreden over enkele final cuts dat de release zes maanden werd uitgesteld en het filmbudget losjes veertig percent steeg.

Lucas balanceerde op de rand van een zenuwinzinking. Hij stond vaak depressief op de set en leed ernstig onder de stress. Toen hij het niet meer leek te houden, besloot de regisseur naar het stadje Mobile in de Amerikaanse staat Alabama te trekken, waar Spielberg druk in de weer was met de opnames van ‘Close Encounters of the Third Kind’, ook een sciencefictionfilm. Een paar dagen om zijn gedachten vrij te maken en wat vertrouwen te tanken.

“George kwam terug van ‘Star Wars’ als een emotioneel wrak”, vertelde Spielberg onlangs. “Hij had niet het gevoel dat de film zijn eigen verwachtingen ging inlossen en dacht dat hij slechts een onnozele kinderfilm had gemaakt. Hij kwam me opzoeken op een immense set waar ik ‘Close Encounters’ opnam en zei: ‘Oh my God, jouw film gaat zo veel meer succes hebben dan ‘Star Wars’.'”

Gokje

Een wanhopige Lucas achtte de tijd rijp voor een welberekende weddenschap. Zoals Spielberg het zich herinnert:

“George zei: ‘Zullen we wat percentjes ruilen? Ik geef je 2,5 percent van ‘Star Wars’ als jij me 2,5 percent geeft van ‘Close Encounters’. Ik zei: ‘Tuurlijk, dat gokje wil ik wel wagen.'”

En de rest is geschiedenis. Hoewel ‘Close Encounters’ op zich ook al een echte hit was en zo’n 300 miljoen dollar in het laatje bracht, verbleekte al het succes van de prent bij de immense impact van ‘Star Wars’. Na zes maanden rijfde ‘A New Hope’ zo’n 500 miljoen dollar binnen, een fortuin waar Spielberg graag zijn duitje van meepikte. 12, 5 miljoen dollar wat, na een inflatieberekening, al snel neerkomt op een stevige 35 miljoen euro.

“‘Close Encounters’ heeft heel wat opgebracht. Ik had nog nooit zo veel geld verdiend, maar toch was het een mager succesverhaal”, zegt Spielberg. “‘Star Wars’ was een fenomeen, en ik had het geluk daar een percentje van mee te pikken. Een percentje dat me tot op heden nog steeds wat opbrengt.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content