Hoe Nicolas Cage de Superman van het internet is geworden

© .
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

De onbetwiste koning van de meme houdt niet zo van memes.

De Feiten

Nicolas Cage trekt weer heel wat psychotische smoelen in Mandy, een geschifte horrortrip. En dus houdt de acteur zijn adem al in voor de zondvloed aan memes die hem te wachten staat. In een interview met IndieWire roept hij op om de meme-ificatie van zijn prestaties toch wat in te perken. ‘Die hele Cage Rage is frustrerend. En al zeker voor de regisseur, die een heel lyrisch, wezenlijk en poëtisch kunstwerk heeft gemaakt.’ Dat Nic het niet zo heeft voor memes is vervelend. Hij is namelijk de koning van de meme.

Hoe Nicolas Cage de Superman van het internet is geworden

De Cage Rage begon rond 2005, toen parodieën op bekende filmquotes op internetfora circuleerden. Een jaar later kwam The Wicker Man uit, een film die wordt beschreven als ‘shockerend slecht’. Vooral de scène waarin een zwerm bijen Cage aanvalt, is een klassieker in het genre. Zelfs mensen die The Wicker Man nooit zagen, scanderen tot op de dag van vandaag online ‘Not the bees!’ Bovendien vernoemde Cage zijn zoon naar Superman – Kal-El dus -, zou hij meespelen in een gecancelde film met die superheld, is hij tijdens interviews al even bizar als zijn personages en leverde zijn verzamelwoede hem zo’n berg schulden op dat hij wel alle mogelijke rollen móét aannemen, hoe slecht ook. Weinig acteurs hebben een eigen Know Your Meme-pagina. Er valt dan ook veel te memen over Nicolas Cage.

Het vreemde is dat het internet de laatste jaren het postironietijdperk is binnengeslopen. Een mijlpaal in die ommekeer was toen de acteur in 2014 op een concert van Guns N’ Roses verscheen in een T-shirt met daarop een meme van zichzelf. Dat was een geniale zet. Plots is Nicolas Cage cool, een miskend genie dat de grenzen van zijn vak verlegt en daarom op onbegrip stoot: slechte recensies en direct-to-video-releases. Memes dienen niet meer om de Hollywoodster uit te lachen, maar als ode aan zijn intensiteit en bevlogenheid. In LA werd zelfs een Nicolas Cage Art Show op poten gezet, een tentoonstellingsruimte vol tot kunst verheven memes van Cage. En nu Henry Cavill zijn cape aan de kapstok hangt, werd een hele campagne opgezet om van Cage de nieuwe Superman te maken. Tegen wil en dank is Nicolas Cage de superheld van het internet geworden.

Hoe Nicolas Cage de Superman van het internet is geworden


De trivia

  • Cage zijn is soms strontvervelend. Deze zomer trok in San Francisco een ‘poop patrol’ ten strijde tegen achtergelaten hondendrollen. Dat deed men door foto’s van Nicolas Cage met een tandenstoker in de drollen te prikken. Waarom weet niemand.
  • Ter promotie van de Japanse release van Army of One (2016) kreeg een snackproducent het geniale idee om de Nicolastick op de markt te brengen: een snack met een onflatterende foto van Cage op de verpakking. Achteraf excuseerde de maker zich voor ‘het schaden van het imago en de reputatie’ van de Hollywoodster.
  • Cage had beter een deal gesloten met de bedenker van de Nicolastick. Na het verzamelen van onder meer albinocobra’s, verschillende kastelen, een octopus, een privé-eiland, een haai, de schedel van een dinosaurus, een piramidegrafsteen, de gekrompen hoofden van pygmeeën en de Lamborghini van de sjah van Iran kon hij dat geld goed gebruiken.

Partner Content