Historische koffiebar (en filmdecor) moet deuren niet sluiten

Het mythische Romeinse koffiehuis Antico Caffè della Pace, dat dienst deed als decor in films als ‘The Godfather II’ en Woody Allens ‘To Rome with Love’, is gered van de ondergang.

Dankzij een petitie en grote mediabelangstelling voor de mogelijke sluiting wegens de bouw van een vijfsterrenhotel op dezelfde locatie, kan de legendarische koffiebar Antico Caffè della Pace aan de Piazza Navona in Rome alsnog blijven voorbestaan. Dat meldt The Hollywood Reporter.

Met de verdwijning van de Romeinse hotspot, opgericht in 1891, zou in een adem ook een stukje cultuurgeschiedenis verdwijnen. Op dit adres werd onder meer de openingscene uit Woody Allen’s film ‘To Rome With Love’ gedraaid. Antico Caffè della Pace was en is nog altijd in trek bij heel wat filmhelden. Van Federico Fellini, Sophia Loren, Spike Lee en Grace Kelly tot Leonardo DiCaprio, Monica Belluci, Julia Roberts en Robert De Niro: allemaal kwamen ze langs om er van een ristretto, caffè latte of andere Italiaanse koffie te nippen. Zelfs paus Johannes Paulus II en John F. Kennedy Jr kwamen er over de vloer.

Het is ook hier dat Diane Keaton naar verluidt Al Pacino een rake klap in het aangezicht verkocht tijdens de opnames van ‘The Godfather Part II’. Dankzij het ijs des huizes kon Pacino snel opgelapt worden zodat vertragingen op de filmset vermeden werden.

Petitie

De eigenaar van het pand, het pauselijke instituut van de gemeente Santa Maria dell’Anima, weigerde een verlenging van het huurcontract van het koffiehuis om op de locatie een luxehotel te laten optrekken. Ook onderhandelingspogingen van de familie Saripanti die het café sinds 1961 exploiteert, draaide op niets uit.

Het ontruimingsbevel dat de rechtbank eind februari uitvaardigde, leidde tot grote verontwaardiging tot ver buiten de landsgrenzen. Met de petitie die werd opgestart tegen de sluiting en ook enkele politici die zich moeiden met de zaak, haalden de uitbaters alsnog hun slag thuis. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content