‘Het is niet normaal dat Europese films het zo moeilijk hebben om breed publiek te bereiken’

De broers Dardenne

Een dertigtal Europese regisseurs heeft in een open brief meer steun gevraagd om hun films te kunnen verspreiden over heel Europa. Daaronder ook de Belgen Lucas Belvaux en de broers Dardenne.

De regisseurs eisen onder andere dat de Europese instellingen daarvoor meer middelen vrijmaken. De open brief werd opgesteld in de marge van een filmfestival in Rome. “Het is niet normaal dat alle Europese films het zo moeilijk hebben om een breed publiek te bereiken”, zeggen de regisseurs in een open brief, die onder meer nog door de Brit Ken Loach, de Italiaan Paolo Sorrentino en de Duitser Wim Wenders ondertekend werd.

“We vragen aan de overheden en instellingen van Europa en de nationale overheden en zenders om de distributie en promotie van Europese films doorheen heel Europa te stimuleren“, klinkt het. Om dat te kunnen bewerkstelligen eisen de regisseurs onder meer dat bioscoopzalen beter beschermd moeten worden, dat televisiezenders meer aandacht besteden aan Europese films in hun programmatie en dat Europa meer middelen moet vrijmaken voor ondertiteling.

Daarnaast maken de regisseurs zich zorgen over het internet, maar zien ze er ook een toekomst in. “Wij maken ons al lang zorgen over het internet, vooral dan over online piraterij. We geloven echter dat het internet vandaag een partner kan worden voor de Europese cinema”, luidt het. Internetbedrijven zouden films mee kunnen financieren, maar ook als distributiekanaal kunnen dienen. “Om dat mogelijk te maken moet de Europese Commissie enkele directieven aanpassen op vlak van audiovisuele media en belastingsystemen”, besluiten de regisseurs. (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content