Het filmfestival van Cannes geopend door Audrey Tautou

De 66e editie van het filmfestival van Cannes ging woensdag 15 mei van start. Het was ‘Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain’-actrice Audrey Tautou die de aanwezigen toesprak en de prestigieuze wedstrijd in gang zette.

Voor een gevulde Grand Théâtre Lumière in Cannes sprak Audrey Tautou de aanwezige gasten toe. Ze beklemtoonde het prestige van het filmfestival en de spanning die ze voelde naar aanleiding van de vele beloftevolle films die de komende tien dagen op het scherm te zien zullen zijn. “Je bent nooit dezelfde persoon na het zien van een film”, zei Tautou, “Het is een intieme dialoog die een stempel nalaat. Voor altijd.”.


Mon Dieu


In het grote publiek zaten bekende koppen als Julianne Moore, Florence Welch, Leonardo DiCaprio en Carey Mulligan. Nadat Tautou haar eerste cinemaervaring (‘E.T.’) met de aanwezigen deelde, werd de juryvoorzitter en grootmeester van de Amerikaanse cinema Steven Spielberg aangekondigd. Na een kort overzicht van zijn filmoeuvre werd de filmmaker overdonderd door een staande ovatie. Na vele “Thank You’s” en een “Mon Dieu” vertelde de regisseur dat hij even oud is als het filmfestival.


Samen met Tautou stelde hij daarop de acht andere juryleden voor. Voorzitter Spielberg zal de komende tien dagen bijgestaan worden door de Franse acteur en regisseur Daniel Auteuil, de Indiase actrice Vidya Balan, de Japanse regisseuse Naomi Kawase, de Taiwanese regisseur en producer Ang Lee, de Roemeense regisseur en producer Cristian Mungiu, de Britse regisseuse en producer Lynne Ramsay, de Australische actrice Nicole Kidman en de Oostenrijkse acteur Christoph Waltz.


De officiële selectie


De openingsceremonie werd vervolgd met een blik op de films die deel uitmaken van de officiële selectie. Er werden onder meer trailers van Van Warmerdams ‘Borgman’, Soderberghs ‘Behind the Candelabra’ en Jim Jarmush’ ‘Only Lovers Left Alive’ vertoond. De trailerselectie werd gevolgd door een muzikaal intermezzo van Krystle Warren die het nummer ‘Miss Celie’s Blues’ uit Spielbergs film “The Color Purple” bracht.


Bollywood meets Hollywood


Tautou nodigde vervolgens twee acteurs, aangekondigd als the king of Bollywood en the prince of Hollywood, uit op het podium ter ere van de honderdste verjaardag van de Indiase cinema. Het waren Amitabh Bachchan en Leonardo DiCaprio, die beiden deel uitmaken van de ‘The Great Gatsby’-cast, die het festival officieel voor geopend verklaarden. De eerste film op het programma was dan ook Baz Luhrmanns langverwachte Fitzgerald-verfilming. (CB)


Bekijk de openingsceremonie hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content