Het beste van het Filmfestival van Gent

Twee weken lang sloten onze filmrecensenten zich op in de betere bioscoopzalen van Gent. Het hele filmfestival hebben ze voor u gerecenseerd. Nu stellen ze hun top 5 voor.

De Top 5 van Andreas Ilegems

5. The Invader

Beeldend kunstenaar Nicolas Provost promoveert Brussel tot een stijlvol filmpersonage in zijn hypnotiserende langspeeldebuut. Featuring een poedelnaakte Hannelore Knuts in één van de mooiste, euh, openingsscènes van het Festival.

4. Elena

Dit hartverkillende karakterdrama, gesitueerd in het door kapitalisme verteerde Rusland, werd door de vakjury bekroond tot Beste Film van het Festival. Met indringende vertolkingen en een ijzersterke soundtrack.

3. Without

Regisseur Mark Jackson debuteert sterk met een deels intieme arthouse-prent en deels psychologische huivertrip in Roman Polanski-stijl. Over een meisje dat, geïsoleerd van de buitenwereld en zónder internet, tot waanzin wordt gedreven.

2. Weekend

48 uur in het leven van twee homoseksuele mannen. Oftewel: een buitengewoon eerlijke, ongedwongen relatieschets met onbeschroomde vertolkingen. Door de Explore Zone-jury uitgeroepen tot beste film van het Festival, en door Festival-directeur Patrick Duynslaegher himself gebombardeerd tot ‘één van de beste gay-films van de laatste jaren’.

1. We Need to Talk About Kevin

Intens disfunctioneel familiedrama of psychologische horrorprent? De derde langspeelfilm van Lynne ‘Ratcatcher’ Ramsay is zonder twijfel één van de meest besproken en emotioneel beklijvende films van deze Festivaleditie. Met een getormenteerde Tilda Swinton in de hoofdrol.

De Top 5 van Laurens Bouckaert

5. Weekend

Innemend portret van twee tegenstrijdige minnaars en hun ontkiemende liefde, niet zonder terechte kritiek op een door hetero’s gedomineerde samenleving.

4. Elena

Een beklijvende genrehybride die Schuld en Boete in het kapitalistische Rusland aansnijdt.

3. Bluebird

Belgisch-surrealistische malariadroom ‘van zelden geziene picturale pracht.’ Gust Van den Berghe bevestigt zijn grote talent

2. The Turin Horse

Het Leven Zoals Het Is: De Eigenaar van Nietzsches Paard en Zijn Dochter Tornen op Tegen Beestachtige Storm en Vreten Patatten – maar dan via Tarr’s filmtaal omgezet in een hypnotiserende, meditatieve ervaring.

1. Once Upon A Time in Anatolia

Bezwerende, allegorische vertelling over gedesillusioneerde gerechtsambtenaren in het contemporaine Turkije.

Wat vond u de beste films van deze 38ste editie? Laat uw reactie achter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content