Hayao Miyazaki, Jean-Claude Carrière en Maureen O’Hara ontvangen ere-Oscar

Hayao Miyazaki © Reuters

De Franse scenarist Jean-Claude Carrière, de Japanse animemeester Hayao Miyazaki en de Ierse actrice Maureen O’Hara hebben in Hollywood een Honorary Academy Award gekregen.

De Franse scenarist Jean-Claude Carrière heeft een Honorary Academy Award, een ere-Oscar, in ontvangst genomen tijdens de Governors’ Awards in Hollywood. Ook de Japanse cineast Hayao Miyazaki en de Ierse actrice Maureen O’Hara kregen een ere-Oscar.

De 83-jarige Carrière schreef het scenario van meer dan 100 films. Onder meer voor de kortfilm “Heureux Anniversaire” van Pierre Etaix, die in 1962 de Oscar voor beste kortfilm won. Carrière was gedurende twintig jaar ook de vaste scenarist van Luis Bunuel. Voor twee van hun gezamenlijke realisaties, “Le charme discret de la bourgeoisie” (1972) en “Cet obscur objet du désir” (1977), waren ze Oscar-genomineerd.

Carrière kreeg de Oscar uit handen van regisseur Philip Kaufman, met wie hij in 1988 samenwerkte voor “The Unbearable Lightness of Being”.

Anime- en mangaregisseur Miyazaki is dan weer bekend van onder meer “Spirited Away”, de animatiefilm waarmee hij in 2003 een Oscar won voor beste animatiefilm. Andere bekende animatiefilms van zijn hand zijn “My Neighbor Totoro” (1988) en “Princess Mononoke” (1997).

De 73-jarige Miyazaki is de tweede Japanner die een ere-Oscar krijgt, na de legendarische Akira Kurosawa in 1990. De 94-jarige Maureen O’Hara speelde onder meer mee in “The Hunchback of Notre Dame” (1939) en “Rio Grande” (1950).

O’Hara is na Myrna Loy in 1991 de tweede actrice die een Honorary Academy Award wint zonder ooit een nominatie gekregen te hebben. Zanger/entertainer Harry Belafonte (87) kreeg dan weer Jean Hersholt Award, een Oscar voor zijn strijd tegen onrecht. “Artiesten zijn de radicale stem van de beschaving”, zo zei hij daarop. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content