Harvey Weinstein veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf

© iStock

De gevallen Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein (67) is woensdag wegens seksmisdrijven tot 23 jaar cel veroordeeld.

Eind februari achtte de jury Weinstein schuldig aan het onder dwang toedienen van orale seks bij zijn een voormalige assistente, Mimi Haleyi, en verkrachting van Jessica Mann die destijds actrice wilde worden. Voor die eerste misdaad – ‘een misdadige seksuele handeling in de eerste graad’, heet dat – krijgt hij twintig jaar cel, voor de tweede – ‘verkrachting in de derde graad’ – nog eens drie jaar cel. De jury heeft Weinstein daarnaast vrijgesproken van onder meer verkrachting in de eerste graad en roofzuchtig seksueel gedrag.

In totaal hebben zes vrouwen in het proces getuigd van aanranding. Nadat in oktober 2017 beschuldigingen tegen Weinstein van seksueel misbruik van vrouwen waren geuit, leidde dat tot de #MeToo-beweging en klachten van tientallen vrouwen. In mei 2018 werd hij in New York gearresteerd op verdenking van verkrachtingen.

Donna Rotunno, die het team advocaten van Weinstein leidde, drong er bij de rechter eerder op aan aan om haar cliënt niet naar de gevangenis te sturen, omdat hij een aantal mislukte rugoperaties heeft ondergaan en bepaalde medicijnen nodig zou hebben om te voorkomen dat hij blind wordt. Tijdens de rechtszaak verscheen Weinstein vrijwel altijd met een looprekje omdat hij niet meer zelfstandig kon lopen. Hij onderging ook al een hartoperatie. De tegenpartij drong aan op een zware straf en voerde als argument de vele andere klachten tegen Weinstein aan.

Kort voor de uitspraak werd Weinstein zelf nog aan het woord gelaten. ‘Ik maak me zorgen over dit land’, zei hij. ‘We gaan nu door een crisis in ons land, die in wezen met mij is begonnen. Ik was het eerste voorbeeld en ondertussen werden al veel mannen beschuldigd van misbruik, iets wat ik denk dat niemand van ons heeft begrepen’, ging hij verder. Volgens Weinstein heerst er ‘geen juiste sfeer’ in de Verenigde Staten. ‘Iedereen staat op een soort van zwarte lijst. Ik had geen macht. Miramax was een klein bedrijf. Ik kon niet iedereen zwart maken’, aldus de gevallen filmmogul nog. Volgens Weinsteins advocaat heeft de filmproducent geen eerlijk proces gekregen.

Nog een rechtszaak

Naast het nu afgewerkte proces, dat plaatsvond in New York, verschijnt Weinstein ook in Los Angeles voor de rechter. Die zaak gaat over twee andere gebeurtenissen: op 18 februari 2013 zou hij een Italiaanse vrouw verkracht hebben in haar hotelkamer, een dag later zou hij een andere vrouw betast hebben die hem een filmscript wilde laten zien en dat terwijl hij zichzelf aan het bevredigen was.

Wanneer Weinstein daar voor de rechter zou moeten verschijnen, is nog niet bekend. Als de filmproducer in dat proces effectief schuldig wordt bevonden, kan hij er nog eens 28 jaar gevangenisstraf bij krijgen.

Harvey Weinstein
Harvey Weinstein

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content