Haneke’s ‘Amour’ beste film van 2012 voor Vlaamse filmrecensenten

© Reuters

‘Amour’ van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke is door veertien Vlaamse filmrecensenten verkozen tot de beste film van het jaar 2012. Beste Belgische film is ‘Offline’ van Peter Monsaert.

“Amour” van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke is door veertien Vlaamse filmrecensenten verkozen tot de beste film van het jaar 2012. De film over liefde in tijden van ouderdomsaftakeling, winnaar van de Gouden Palm in Cannes, haalde het op de traditionele eindejaarslijst van het maandblad Filmmagie met een straatlengte voorsprong op de rest. Beste Belgische film, wel pas op de 21ste plaats, is “Offline” , het speelfilmdebuut van Gentenaar Peter Monsaert. “The Broken Circle Breakdown” van Felix Van Groeningen volgt vier plaatsen lager.

Ver achter “Amour” bezetten “Jagten” (The Hunt) van de Deen Thomas Vinterberg en “Elena” van de Russische cineast Andrej Zvjagintsev de plaatsen twee en drie. Zij gaan het Roemeense “Beyond the Hills” (van voormalig Gouden Palm-winnaar Cristian Mungiu) en de Turkse prent “Once upon a time in Anatolia” vooraf.

Opvallend: slechts drie Amerikaanse films in de top-10, met de eerste Hollywoodproductie, “Killer Joe”, op plaats acht. Die cynisch-grappige neo-noirfilm, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor een
kippenvleugeltje, werd geregisseerd door de inmiddels 77-jarige William ‘Exorcist’ Friedkin. De bejubelde sf-thriller “Looper” staat op plaats tien. Eerste VS-film in de lijst, op zes, is het visueel verbluffende langspeelfilmdebuut “Beasts of the Southern Wild” van de 30-jarige New Yorker Benh Zeitlin, een indie-productie.

Met “Shame” en “The Deep blue sea’ nestelen zich ook twee films van Britse cineasten, respectievelijk Steve McQueen en Terence Davies, in de top tien.

In totaal citeerden de 14 recensenten 53 films. Het in Britse en Amerikaanse media vaak als film van het jaar aangehaalde “Holy Motors” van de Fransman Leos Carax, eindigde in de Filmmagie-lijst op plaats 13. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content