Green Book wint Oscar voor beste film, Rami Malek en Olivia Colman beste acteurs

Peter Farrelly, regisseur van de film Green Book, kreeg de Oscar voor beste film, Hollywood, 24 februari 2019 © REUTERS

‘Green Book’, de Amerikaanse biografische roadmovie van Peter Farrelly met Viggo Mortensen en Mahershala Ali in de hoofdrollen, heeft zondagavond in Hollywood de Oscar voor beste film gewonnen. Rami Malek en Olivia Colman kregen de Oscar voor beste acteur en actrice. ‘Roma’ van Mexicaan Alfonso Cuaron werd de beste anderstalige prent.

Green Book, de Amerikaanse biografische roadmovie van Peter Farrelly met Viggo Mortensen en Mahershala Ali in de hoofdrollen, heeft zondagavond in Hollywood de Oscar voor beste film gewonnen.

Green Book volgt een Italiaans-Amerikaanse buitenwipper, Tony Lip (Viggo Mortensen), die tijdelijk zonder werk zit als zijn nachtclub een paar maanden dicht gaat. Als hij vervolgens als chauffeur rondrijdt voor een concertpianist (Mahershala Ali), ontstaat er een vriendschap. De film is gebaseerd op waargebeurde feiten.

De Mexicaanse regisseur Alfonso Cuaron won de Oscar voor beste regie voor zijn autobiografisch getinte zwart-witprent Roma. Cuaron ging in zijn eigen jeugdherinneringen graven voor Roma, dat het verhaal vertelt van een doktersfamilie in Mexico-Stad in de jaren zeventig.

Niet geheel onverwacht heeft Roma ook de Oscar voor beste niet-Engelstalige film gewonnen op de 91ste uitreiking van de Academy Awards.

Beste acteurs

Olivia Colman kreeg de Oscar voor beste actrice voor haar rol in The Favourite, het kostuumdrama van Giorgos Lanthimos. Enigszins verrassend ging dus niet grote favoriet Glenn Close na zeven nominaties aan de haal met het beeldje.

Rami Malek, de Amerikaanse acteur met Egyptische roots, won de Oscar voor beste acteur. De 37-jarige Malek, de grote favoriet om het beeldje in de wacht te slepen, vertolkt Freddie Mercury in Bohemian Rhapsody. De film is een ode aan Queen en aan zanger Mercury, die in 1991 overleed aan aids.

Lady Gaga in de prijzen

De Academy Award voor beste originele scenario gaat dit jaar naar Green book. Het beeldje voor het beste bewerkte scenario is voor BlacKkKlansman van Spike Lee.

Acteur Mahershala Ali won de Oscar voor beste mannelijke bijrol voor zijn rol in Green book.

Lady Gaga heeft de eerste Oscar uit haar carrière beet, voor het nummer Shallow uit A star is born, dat ze tijdens de avond samen met Bradley Cooper bracht.

Spider-Man: into the Spider-Verse heeft de Oscar voor de beste animatiefilm gewonnen. In Vlaanderen staat de animatiefilm ook bekend onder de titel ‘Spider-Man: een nieuw universum’.

De voorbereidingen voor de Oscars liepen niet van een leien dakje. Zo was onder meer voorgesteld een Oscar voor beste populaire film uit te reiken, wat uiteindelijk niet doorging, en ook Oscars tijdens de reclameblokken uit te reiken, wat evenmin gebeurde. Ook was er geen vaste presentator voor de avond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content