Gouden Kalf voor ‘Bankier van het Verzet’, ook Wim Opbrouck valt in de prijzen

Wim Opbrouck © gf

De Nederlandse oorlogsfilm ‘Bankier van het Verzet’ heeft vrijdagavond het Gouden Kalf voor beste film gewonnen. In totaal won het oorlogsdrama vijf van de dertien Kalveren waarvoor het drama van regisseur Joram Lürsen genomineerd was. Ook Wim Opbrouck viel in de prijzen

De film won de Kalveren voor beste film, beste acteur (Jacob Derwig), beste vrouwelijke bijrol (Fockeline Ouwekerk), beste production design en de publieksprijs voor beste film. De Gouden Kalveren zijn de ‘Nederlandse Oscars’. Onder de winnaars van een Kalf ook een Vlaming: Wim Opbrouck werd bekroond als beste mannelijke bijrolspeler voor zijn rol in de prent ‘Cobain’ van Nanouk Leopold. Die film gaat niet over wijlen de zanger van Nirvana, maar over een 15-jarig meisje met die naam, dat haar zwangere moeder ervan probeert te overtuigen haar zelfvernietigende levensstijl op te geven.

‘Bankier van het Verzet’ vertelt over de broers Van Hall (Barry Atsma en Jacob Dewig) die in de Tweede Wereldoorlog het Nederlandse verzet financierden. De film trok in de Nederlandse bioscopen ruim 400.000 bezoekers. Het Kalf voor beste actrice ging naar Maria Kraakman voor haar hoofdrol in het drama ‘In Blue’. Die film van regisseur Jaap van Heusden won in totaal drie Kalveren. De film ging ook met de prijzen voor beste regie en beste scenario naar huis.

Filmmaker Wouter van Luijn, die in juli door geweld om het leven kwam tijdens een vakantie op Mallorca, heeft postuum een Gouden Kalf gewonnen. Hij kreeg zijn onderscheiding voor zijn montagewerk in het drama WIJ.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content