Gouden Beer voor ‘Nader and Simin, A Separation’

© www.berlinale.de

Op het filmfestival van Berlijn kaapte de Iraanse regisseur Asghar Farhadi de hoofdprijs weg.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Jodaeiye Nader az Simin’ gaat over een Iraanse die haar moederland graag zou verlaten om elders een nieuw leven te beginnen. Haar echtgenoot Nader wilt in Iran blijven, dus gaat Simin terug bij haar moeder wonen. Nu zijn vrouw het huis uit is, huurt Nader een meisje in om zijn zieke vader te verzorgen. Ze blijkt zwanger te zijn en zonder toestemming van haar man te werken, waardoor Nader in de problemen komt.

Asghar Farhadi ontving twee jaar geleden op de Berlinale al eens de Zilveren Beer voor zijn regie van ‘About Elly’. Tijdens zijn speech verklaarde Farhadi dat hij hoopt dat zijn landgenoot Jafar Panahi volgend jaar wel naar Berlijn kan komen. De Iraanse regisseur zou in de jury zetelen op deze 61ste Berlinale, maar zit in Iran een gevangenisstraf uit van zes jaar. Eerder bleef de stoel van Panahi op de eerste persconferentie van het festival leeg als protest tegen zijn straf.

‘Jodaeiye Nader az Simin’ haalde niet alleen de hoofdprijs binnen. De film imponeerde door zowel de prijs voor beste actrice als beste acteur in de wacht te slepen, en wel voor het volledige acteursensemble. In de categorie ‘Silver Bear: Outstanding Artistic Achievement’ raakte de jury het niet helemaal eens: zowel Wojciech Staron als Barbara Enriquez werden bekroond, voor respectievelijk hun camerawerk en hun productontwerp voor ‘El premio’ van Paula Markovitch.Pieter Claes

Alle winnaars:

Beste film (Gouden Beer): ‘Jodaeiye Nader az Simin’ van Asghar Farhadi

Prijs van de jury:
‘A torinói ló’ (The Turin Horse) van Béla Tarr

Beste regie: Ulrich Köhler, ‘Schlafkrankheit’

Beste actrice: De cast van ‘Jodaeiye Nader az Simin’

Beste acteur: De cast van ‘Jodaeiye Nader az Simin’

Silver Bear Outstanding Artistic Achievement:
Wojciech Staron voor het camerawerk in ‘El premio’ van Paula Markovitch en Barbara Enriquez voor het productontwerp in’El premio’

Beste script: Joshua Marston en Andamion Murataj voor ‘The Forgiveness Of Blood’ van Joshua Marston

Alfred Bauer Prijs: (Een prijs ter ere van de stichter van het festival. De prijs wordt uitgereikt aan een uitzonderlijk innoverende film.)
‘Wer wenn nicht wir’ (If Not Us, Who) van Andres Veiel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content