Godfather-filmer Gordon Willis is overleden

De legendarische Amerikaanse cinematograaf Gordon Willis, is op 82-jarige leeftijd overleden. Met onder meer de Godfather-trilogie , ‘All The President’s Men’ en Woody Allens ‘Manhattan’ en ‘Annie Hall’ bepaalde hij de typische look van de jaren ’70-film.

Woody Allen noemde hem een ‘Rembrandt’ en ‘de beste cameraman ter wereld’, Francis Ford Coppola noemde hem een ‘artiest’, ‘meester’ en ‘leraar’. Het zijn maar enkele lofbetuigingen die de zopas overleden cinematograaf Gordon Willis in ontvangst mocht nemen. Voor het in beeld brengen van onder andere de Godfather-trilogie , ‘All The President’s Men’ en Woody Allens ‘Manhattan’ en ‘Annie Hall’ kreeg hij in 2009 dan ook een ere-Oscar.

Gigant

“Het is onze taak niet om de werkelijkheid te reproduceren. Het is onze taak haar te representeren”, zei hij eens in een interview met het Canadese online filmmagazine Crafttruck.com. Gordon Willis zal altijd bekend blijven als de ‘Prince of Darkness’ vanwege zijn kunstvolle omgang met schaduw. “Zoals Rembrandt was Willis een meester van de clair-obscurtechniek. Ik heb nog nooit een cameraman gezien die zoveel licht gebruikt en nog altijd geen beeld op film krijgt,” vertelde Woody Allen in 2006 aan filmmagazine Below The Line.

Francis Ford Coppola herinnert hem dan weer vooral omwille van zijn statische stijl, die iedereen van films als de Godfather-trilogie kent. “Van Gordon leer je ‘structuur’ (…). Je leert hoe je overbodige camerabewegingen elimineert en hoe je een scène baksteen per baksteen opbouwt.”

Na een carrière in de filmindustrie van meer dan 50 jaar, stierf Willis op 18 mei. Hij werd 82 jaar oud. Zoals de president van de Amerikaanse cinematografiegemeenschap (ASC) op Willis’ dood reageerde: “Gordon Willis was een van de giganten die absoluut de look van films en de manier waarop mensen naar film kijken, veranderd heeft.” (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content