‘Girl’ en Stijn Coninx lokken de Vlaming massaal naar de cinema

Girl © GF

2018 lijkt nog eens een goed filmjaar te worden, met dank aan het prijsbeest van Lukas Dhont en de films van Stijn Coninx over Sinterklaas en de Bende van Nijvel.

Ruim 325.000 bioscoopbezoekers zijn de voorbije weken naar een Vlaamse film gaan kijken. De eerste resultaten voor de herfstvakantie tonen dat één op de drie bioscoopbezoekers in Vlaanderen voor een Vlaamse film kiest.

De Bende van Nijvel-prent Niet schieten en Sinterklaas en de wakkere nachten, beide geregisseerd door Stijn Coninx, en Lukas Dhonts speelfilmdebuut Girl zetten elk individueel sterke scores neer. Tijdens de afgelopen week prijkten de drie titels zelfs in de top-vijf van de meest bezochte films. Dat meldt vrijdag het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

‘Veel heeft te maken met het gevarieerde aanbod, waardoor onderlinge concurrentie hier zo goed als onbestaande is’, zegt directeur-intendant van het VAF Erwin Provoost. ‘Sinterklaas en de wakkere nachten richt zich op gezinnen met kinderen, Niet schieten trekt een zeer brede publieksgroep aan, van jong tot oud, terwijl Girl uitgegroeid is tot een doorgroeititel die zowel een arthouse als mainstream bioscooppubliek weet te verleiden.’

Met het succes van deze najaarsreleases zet de Vlaamse filmsector de stijgende lijn van 2018 verder na twee eerder magere jaren. Terwijl in 2017 1 693 498 mensen de weg naar het witte doek vonden voor een Vlaamse film, meldde het VAF eind april al aan VRT NWS dat de kaap van een miljoen bezoekers nabij was, met dank aan publiekstrekkers als Patser en FC De Kampioenen 3: Forever eerder dit jaar optekenden. Voor het einde van dit jaar komt daar ook nog onder andere De collega’s 2.0 van Jan Verheyen bij. Die film gaat op 12 december in première.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content