Geslaagde duik in Marianentrog voor James Cameron

De Canadese regisseur James Cameron heeft op elf kilometer diepte beelden geschoten in de Marianentrog. Dat is tot nog toe het diepste ontdekte punt in de oceaan.

In de Deepsea Challenger, een duikboot van 12 ton, heeft James Cameron beelden gemaakt van de Marianentrog, wat tot op heden het diepste gemeten punt in de oceaan is. De trog ligt in de Stille oceaan, tussen Japan en Papoea-Nieuw-Guinea. Ze is elf kilometer diep (ongeveer anderhalve kilometer dieper dan dat de Mount Everest hoog is) en 120 keer groter dan de Grand Canyon. Op maandagmorgen kwam Cameron terug boven het wateroppervlak.

De missie was niet zonder risico. Op zo’n diepte is de druk zo hoog – 1000 keer zo hoog als de druk aan het oppervlak – dat het minste lek het duikbootje kon laten imploderen. Daarom is een duik in de trog niet alledaags. Slechts twee mensen deden het Cameron voor: Jacques Piccard, een Zwitserse ingenieur, en Don Walsh, een kapitein van de Amerikaanse zeemacht doken in 1960 twintig minuten lang in de trog.

Cameron is niet aan zijn proefstuk toe. Al 72 keer dook hij af naar de diepten van de zee, waarvan 33 keer naar het wrak van het schip ‘Titanic’, voor zijn gelijknamig kassucces.

Debuteren deed Cameron in 1979 met de kortfilm Xenogenesis. Later volgden onder andere verschillende Terminatorfilms en ‘Titanic’, waarmee hij elf Oscars won. In 2009 kwam ‘Avatar’ uit, de film die het meeste geld ooit opleverde.

Momenteel focust Cameron zich op het tweede deel van ‘Avatar’. Ironisch genoeg werd er ook verwacht dat hij de ‘The Dive’ zou regisseren, een film gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een koppel dat zonder hulp van zuurstofflessen tot ondenkbare dieptes dook, maar dat gaat niet door. Hij blijft wel de producent van ‘The Dive’, maar de regie laat hij over aan Martin Campbell (‘Green Lantern’). (JVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content