George Lucas verliest Stormtrooper-rechtzaak

De productiemaatschappij van Star Warsregisseur George Lucas heeft een rechtzaak verloren tegen een rekwisietenontwerper die Stormtrooperreplicas verkoopt.

Het Britse Hooggerechtshof heeft een aanklacht van George Lucas tegen een uitspraak van het hof van beroep uit 2009 verworpen, dat meldt de BBC. Daardoor mag Andrew Ainsworth, die de oorspronkelijke Stormtrooperhelmen maakte, replicas blijven verkopen.

De rechters oordeelden dat de 3D-helmen beschouwd moeten worden als rekwisieten in plaats van een beeldhouwwerk. Door deze beslissing verloopt het auteursrecht op de objecten reeds na 15 jaar, in plaats van de 70 jaar als de helmen aanzien worden als een beeldhouwwerk.

Deze uitspraak is de laatste nieuwe wending in een gerechtelijke strijd die al sinds 2004 gaande is. Toen ontdekte Lucasfilm, de eigenaar van het Star Warsmerk, dat Ainsworth replicas van de outfits verkocht. In 1976 kreeg de ontwerper zo’n 35 pond per helm.

Dertig jaar later vond hij in zijn huis een van de originele in een kast en verkocht hem aan een verzamelaar. Vervolgens gebruikte hij de oorspronkelijke mallen om meerdere helmen te produceren die hij samen met de rest van het Stormtrooperkostuum verkocht via zijn bedrijf voor een slordige 1.800 pond. Omgerekend is dat zo’n 2035 euro. Ainsworths replica’s zijn enorm gegeerd bij fans van de science fictionreeks en de bestellingen lopen vlot binnen.

Ondanks deze overwinning oordeelde het Hooggerechtshof wel dat Lucas’ copyright geschonden wordt in de Verenigde Staten. Daar kan Ainsworth de kostuums niet langer verkopen. Een woordvoerder van Lucasfilm zei in een reactie aan de Britse krant The Daily Telegraph dat “deze uitspraak deelt zware klappen uit aan de bescherming van het auteursrecht. Niet enkel dat van Star Wars is hier geschonden, maar dat van elk groot cinematografisch succes loopt gevaar.”

De BBC toont op haar website hoe zo’n Stormtrooperhelm precies gemaakt wordt. Bekijk hier het filmpje.

(TS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content