Genomineerde Vlaamse kortfilms en documentaires voor Ensors op Filmfestival Oostende bekend

9999 © .

De juryleden van het Filmfestival van Oostende hebben negen Vlaamse documentaires en kortfilms genomineerd die kans maken op een Ensor.

Voor Beste Documentaire heeft de jury, bestaande uit onder andere Barbara Sarafian, Hanne Phlypo en voorzitter Jozef Devillé, de volgende documentaires genomineerd: ‘What about Eric’, ‘9999’ en ‘Beneath the Surface’. De andere jury met onder meer voorzitter Hans Herbots en Carl Joos schoof de volgende kortfilms naar voren als kansmakers op een Ensor : ‘Houses With Small Windows’, ‘Chansons de Charlotte’, ‘Cadet’, ‘Mia’, ‘Cornelis’ en ‘See me Again’.

Documentaires in de race

Het duo Lennart Stuyck en Ruben Vermeersch strijdt mee met hun documentaire ‘What about Eric’ over de jonge energieke Congolese Belg Eric Kabongo die droomt van een muziekcarrière. Ook ‘9999’ van Ellen Vermeulen over geesteszieke gevangenen wist een nominatie te pakken te krijgen. ‘Beneath the Surface’ van Alex Debreczeni is de derde kanshebber op een Ensor. Deze documentaire vertelt het verhaal over een uit elkaar gedreven Hongaarse gemeenschap uit Transsylvanië die jaarlijks een reünie houdt om hun waarden over te brengen aan de jongere generaties.

Kans makende kortfilms

Bülent Öztürk dingt mee naar een Ensor met ‘Houses With Small Windows. Deze kortfilm verhaalt over de 22-jarige Turske Dilan die door haar verboden liefde haar familie ten schande gebracht heeft en daarom door haar broers vermoord wordt. Ook het komische drama vol liefdesaffaires ‘Chansons de Charlotte’ van regisseur Brian Windelinckx bevindt zich bij de genomineerden. De jury koos ook ‘Cadet’ van Kevin Meul over de 13-jarige atleet Steve die door zijn vader en zijn coach stiekem gedopeerd wordt om zijn sportprestaties op te krikken.

Dezelfde jury besliste ook over de nominaties in de categorie Beste Kortfilm Animatie. Zo werd’Mia’ van Wouter Bongaerts genomineerd. De film gaat over de kleine Mia die in de drukte van de stad gescheiden wordt van haar overwerkte moeder en daarop zelf door de stad trekt. ‘Cornelis’ van Dennis van Hout kreeg ook een nominatie. Hierin zien we Cor, een ernstig dementerende man in een verzorgingstehuis die zich door zijn ziekte alle gruwelen uit WO II terug herinnert. Ook ‘See me Again’ van Roman Klochkov werd genomineerd en vertelt het verhaal van een man die hopeloos verliefd is op een manipulatieve vrouw en er niet aan kan ontsnappen.

De uitreiking van de Ensors vindt dit jaar plaats op 20 september en wordt live uitgezonden op Telenet Prime Star HD. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content