Geen Golden Globe voor broers Dardenne, ‘The Artist’ en ‘Kuifje’ winnen wel

De Franse zwart-witte stomme film ‘The Artist’ sleepte drie Golden Globes in de wacht. Ook George Clooney en ‘Kuifje’ in 3D van Steven Spielberg vielen in de prijzen. Geen onderscheiding voor de broers Dardenne.

De broers Dardenne grepen zondag met hun film ‘Le Gamin au Vélo’ naast een Golden Globe in LA. Ze moesten in de categorie ‘beste niet-Engelstalige film’ de duimen leggen voor ‘A Separation’ van de Iraniër Asghar Farhadi. Maar de Belgen konden toch juichen. De Kuifje-film ‘The Adventures Of Tintin’ won de prijs van beste animatiefilm. Meteen de derde Golden Globe uit de carrière van regisseur Steven Spielberg.

The Artist grote winnaar

Grote slokop van de avond was ‘The Artist’. Deze pastiche in zwartwit over de stomme Hollywoodfilms kon drie van zijn zes nominaties verzilveren. De Franse film van Michel Hazanavicius won de prijs voor beste komedie/musical, voor beste acteur in een komedie/musical (Jean Dujardin) en beste originele muziek.

‘The Descendants’ van Alexander Payne ging naar huis met twee prijzen: die van beste drama en beste acteur in een drama (George Clooney). Beste actrice in een drama werd Meryl Streep voor haar rol van Margaret Thatcher in ‘The Iron Lady’. Beste regisseur werd Martin Scorsese.

Golden Globe voor Madonna

Zangeres Madonna won ook een award, die voor beste lied. Een streep door de rekening van Elton John, die eveneens genomineerd was en op voorhand gezegd had dat Madonna ‘no fucking chance’ had om te winnen.

De Golden Globes zijn een organisatie van de Hollywood Foreign Press Association (HFPA). Ze vormen het begin van het prijzenseizoen, dat traditioneel eind februari met de uitreiking van de Oscars afsluit. (Belga/DB)

De belangrijkste winnaars

Beste dramatische film: ‘The Descendants’, van Alexander Payne
Beste muzikale comedie of comedie: ‘The Artist’, van Michel Hazanavicius
Beste regisseur: Martin Scorsese (‘Hugo Cabret’)
Beste scenario: Woody Allen (‘Midnight In Paris’)
Beste acteur in dramatische film: George Clooney (‘The Descendants’)
Beste actrice in dramatische film: Meryl Streep (‘The Iron Lady’)
Beste actrice in een comedie of muzikale comedie: Michelle Williams (‘My Week With Marilyn’)
Beste acteur in een comedie of muzikale comedie: Jean Dujardin (‘The Artist’)
Beste actrice in een bijrol: Octavia Spencer (‘The Help’)
Beste acteur in een bijrol: Christopher Plummer (‘Beginners’)
Beste niet-Engelstalige film: ‘A Separation’
Beste animatiefilm: ‘Tintin’ (‘Kuifje’)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content