Franse bioscopen doen het goed

© GF

Over het bioscoopbezoek hebben onze zuiderburen niet te klagen: in 2014 werden de Franse cinema’s overspoeld door 208,43 miljoen bezoekers – net geen halfeeuws record.

Andere evolutie: de toename, plus 7,7 procent tegenover het jaar 2013, wordt gedragen door eigen producties, die de scepter van de Amerikaanse blockbusters hebben overgenomen.

Volgens het gepubliceerde cijfermateriaal van het CNC (Centre national du cinéma) plaatst 2014 zich net achter het jaar 1967, toen 211,5 miljoen mensen over de filmvloer kwamen, en achter recordhouder 2011 met 217,2 miljoen biosbezoekers. Dat jaar werd gezegend door het megasucces van de komedie “Intouchables”, de op een na best bezochte prent (na “Bienvenue chez les Ch’tis” in 2008).

Vooral eigen producties wisten de Fransen te bekoren, met als koploper “Qu’est ce qu’on a fait au bon Dieu?”, (uiteraard) een komedie, die 12,3 miljoen bezoekers trok. Plaats twee, met 5,3 miljoen bezoekers, was voor de jongste komische prent van de onvermijdelijke Dany Boon, “Supercondriaque”. Op drie eindigde de niet komische futuristische thriller “Lucy” van Luc Besson, goed voor 5,2 miljoen kijkers.

“Lucy” is geheel in het Engels opgenomen, en pronkt met Hollywoodvedette Scarlett Johansson in de hoofdrol. De prent is uitgegroeid tot de meest bezochte “Franse” film in het buitenland: wereldwijd 53 miljoen bezoekers sinds de première in juli.

Steeg het aandeel van het eigen Franse product met 10 procent tot 44 procent van het totaal aantal verkochte tickets, dan daalde het Hollywoodaandeel van 54,2 in 2013 tot 45,1 in 2014. Uiteraard was deel drie van “The Hobbit” de grootste publiekstrekker van dat pak: vier miljoen tickets en een vierde plaats op de jaarlijkse box office. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content