Franse actrice Paulette Dubost overleden

Paulette Dubost, die begin oktober haar 101e verjaardag zou vieren, dankt haar faam aan de beroemde film ‘La Règle du Jeu’ van Jean Renoir. In die prent uit 1939 speelt zij het kamermeisje Lisette.

De Franse actrice Paulette Dubost is vorige woensdag overleden, zo is maandag pas vernomen. Dubost, die begin oktober haar 101e verjaardag zou vieren, dankt haar faam aan de beroemde film ‘La Règle du Jeu’ van Jean Renoir. In die prent uit 1939 speelt zij het kamermeisje Lisette.


Dubost speelde in ruim honderd films. Zij gold als een van de bekendste nevenrolspeelsters van de naoorlogse Franse cinema. Haar bijnaam, de “koningin van de kamermeisjes”, dankt ze aan de bravoure waarmee ze zo vaak de rol van een kamerdeerne neerzette. Zij speelde naast groten als Raimu, Catherine Deneuve, Fernandel, Louis Jouvet, Bourvil, Brigitte Bardot en Gérard Depardieu. Voor de oorlog was zij zelfs partner van Buster Keaton, in de film ‘Le Roi des Champs-Elysées’ (1935) van Max Nossek.


Andere bekende films en cinefiele meesterwerken waarin Dubost, de kleine dame met het ronde hoofd en de aanstekelijke lach, optrad, zijn ‘Hôtel du Nord’ (1938) van Marcel Carné, ‘Le Plaisir’ (1951) en ‘Lola Montès’ (1955) van Max Ophüls, en ‘Viva Maria’ 1966) en ‘Milou en Mai’ (1989) van Louis Malle. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content