Franse acteur Michel Piccoli overleden

© Reuters

De Franse acteur Michel Piccoli is op 12 mei op 94-jarige leeftijd overleden. Piccoli is vooral bekend voor zijn rollen in Le mépris, Les choses de la vie en Habemus papam.

‘Michel Piccoli stierf op 12 mei in de armen van zijn vrouw Ludivine en zijn jonge kinderen Inord en Missia, na een beroerte’, klinkt het. De mededeling van de familie werd verspreid door Gilles Jacob, een vriend van de acteur en de voormalige voorzitter van het filmfestival van Cannes.

Franse media betitelen Piccoli als ‘een gigant’ in de Franse film. Hij speelde vanaf 1945 in meer dan tweehonderd films. Vooral in de jaren zestig en zeventig werd hij beroemd en speelde hij onder meer in films van Luis Buñuel, Claude Sautet en Marco Ferreri.

Piccoli werd eind 1925 in Parijs geboren uit ouders die beiden musici en van Italiaanse afkomst waren. Hij was ook een succesvol toneelspeler. Piccoli blonk in de jaren zeventig onder meer uit in rollen waar hij een bemiddelde, vaak cynische burgerman was die worstelt met de bizarre of perverse wereld om hem heen. Hij speelde in veel experimentele films die een groot succes werden. De film van Ferreri die de consumptiemaatschappij met zwarte humor afkraakt, La Grande Bouffe (1973, De grote schranspartij) werd wereldberoemd. Ook Le charme discret de la bourgeoisie van Buñuel (1972 Verholen charme van de kleinburgerlijkheid) werd tot ver buiten Frankrijk beroemd.

Piccoli is meerdere keren gehuwd geweest en speelde in films met onder andere Romy Schneider, Brigitte Bardot, Cathérine Deneuve, Sophia Loren, Jeanne Moreau en Ornella Muti. Hij bleef tot op hoge leeftijd in verschillende films acteren, zoals bijvoorbeeld Habemus papam, een film van Nanni Moretti uit 2011. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content