Frank van den Eeden wint Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Film

Frank van den Eeden © BELGA

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft op het Filmfestival van Oostende de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Film overhandigd aan director of photography Frank van den Eeden. Hij werkte als D.O.P. onder andere mee aan ‘Het vonnis’ en ‘The invader’.

De jury zette Frank van den Eeden in de bloemetjes ‘vanwege zijn bijzonder dramaturgische inzichten en zijn houding en werkethiek die als voorbeeld kunnen dienen voor collega’s en de jongere generatie’.

Van den Eeden kiest steeds voor een gevarieerd werkgebied, wat hem een indrukwekkend palmares oplevert. Zo werkte hij mee aan onder meer ‘Kid’, ‘The Invader’, ‘Swooni’, ‘Dossier K’, ‘Een ander zijn geluk’ en ‘Unspoken’. ‘Het oog van Frank van den Eeden tilt een film op,’ zei Sven Gatz lovend. Maar ook het kleine scherm is geen vreemde voor de D.O.P. Zo werkte hij mee aan reeksen als ‘Sedes & Belli’, ‘Vermist’ en ‘Dennis’.

‘Door zijn bijzondere dramaturgische inzichten beperkt zijn werk zich niet tot het maken van mooie beelden, maar staat het helemaal in functie van het verhaal’, luidt het. ‘Daarnaast waakt hij als geen ander over de stijl van een film en realiseert deze volledig volgens de visie van de regisseur en in functie van wat de film nodig heeft.’ Ook wordt hij geloofd omwille zijn rust, waardoor hij automatisch gerespecteerd wordt door een filmploeg.

Frank van den Eeden ontvangt 12.500 euro en een bronzen beeldje van Philip Aguirre. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content