Focus Festivaldag: 5 topfilms op 1 dag

Tijdens het Internationaal Filmfestival in Gent (van 9 tot 20 oktober) staat er ook dit jaar een Focus-Festivaldag op stapel. Op zaterdag 13 oktober krijg je 5 mustseefilms uit de festivalselectie voorgeschoteld. Schrijf u in.

Focus Festivaldag 2012Zaterdag 13 oktober
Klik hier en schrijf u in

Van 9 tot 20 oktober vindt in Gent het 36e Internationaal Filmfestival Gent plaats en dan weten de trouwe lezers van Knack Focus dat naar goede gewoonte ook een Focus-Festivaldag op stapel staat, de elfde intussen.

‘Het winnende concept is bekend. Je krijgt vijf topfilms te zien die ik selecteer uit de verschillende secties van het festival, en over de middag is er een lekkere lunch voorzien’, aldus Knack Focus’ huisrecensent en filmgoeroe Dave Mestdach. ‘Als het programma het toelaat komen er ook één of meerdere gasten langs. Vorige jaren waren dat bijvoorbeeld Catherine Deneuve, François Ozon, Nicolas Provost en Hannelore Knuts – beslist niet van de minsten dus.’

Waarop is de filmkeuze gebaseerd?Mestdach: Kwaliteit en diversiteit. Ik breng films uit verschillende landen, genres en stijlen. Dat kan een spannende Hollywoodthriller zijn, een smeuïge portie pulp fiction of een pakkend sociaal drama. Iedereen komt met andere woorden aan zijn of haar trekken. Het gaat ook altijd om films die zowel inhoudelijk als stilistisch duidelijk de signatuur van hun maker dragen, om echte auteursfilms dus. Van gevestigde waarden maar ook van nieuw aanstormend talent.

Een tipje van de sluier?
Mestdach: De kans dat ik een Eddie Murphy-komedie kies lijkt me vrij gering. Ik weet ook niet of je een 3D brilletje zult nodig hebben – al sluit ik op voorhand niks uit. Vorig jaar stonden We Need to Talk about Kevin, Elena, Skoonheid, The Invader en Meek’s Cutoff op het menu, films die stuk voor stuk in de prijzen vielen op topfestivals als Cannes, Toronto en Venetië. Als je ziet dat er dit jaar in Gent nieuw werk van Michael Haneke, de Taviani broers, Tim Burton, Thomas Vinterberg, Andrew Dominik, Ulrich Seidl en Brian de Palma op de affiche staat, weet je dat het sowieso een topprogramma wordt. Zelfs als kan ik er zelf gratis in: ik zou het voor geen geld willen missen.

Waarom moet de filmliefhebber zich nu inschrijven?Mestdach: Vijf avant-premières van films die er echt toe doen, een smakelijke lunch, goed gezelschap, in hartje Gent … what’s there not to love? Die vraag is dus louter retorisch. Het feit dat veel mensen zich elk jaar opnieuw inschrijven is alvast het beste bewijs dat de filmdag meer dan de moeite waard loont. Het publiek is ook telkens heel divers: mannen en vrouwen, jongeren en iets oudere jongeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content