“First Cousin Once Removed” wint prijs voor beste lange documentaire op IDFA

De Amerikaanse documentaire “First Cousin Once Removed” heeft de prijs voor beste lange documentaire gewonnen op het documentairefestival IDFA in Amsterdam.

De Amerikaanse documentaire “First Cousin Once Removed” van regisseur Alan Berliner heeft de prijs voor beste lange documentaire gewonnen op het internationale documentairefestival IDFA in Amsterdam.

Deze award bestaat uit een sculptuur en een geldbedrag van 12.500 euro. De winnende film vertelt de levensgeschiedenis van Berliners oom, die in de laatste fase van zijn leven aan alzheimer lijdt.

In het Compagnietheater in Amsterdam werden de prijzen uitgereikt van de verschillende competitieprogramma’s. De documentaire Red Wedding kreeg de prijs voor beste middellange documentaire (10.000 euro).

“Red Wedding” is het emotionele relaas van de Cambodjaanse Sochan Pen die als 16-jarige werd gedwongen tot een huwelijk met een Rode Khmersoldaat. De film van Lida Chan en Guillaume Suon kwam tot stand met een financiële bijdrage van het IDFA Fund.

De Nederlandse Esther Hartog viel met haar documentaire “Soldier on the Roof” dubbel in de prijzen. Hartog verwierf de prijs voor het beste debuut en voor de beste Nederlandse film. Aan beide prijzen is een bedrag van 5000 euro verbonden. “Soldier on the Roof” biedt een inkijkje in het dagelijkse leven in de Joodse enclave in Hebron,

waar 800 kolonisten wonen tussen 120.000 Palestijnen.

“Searching for Sugar Man” (Zweden/Engeland) van Malik Bendjelloul werd eveneens met twee prijzen onderscheiden. De film won zowel de publieksprijs als de prijs voor beste muziekdocumentaire. “Searching for Sugar Man” gaat over de mysterieuze Amerikaanse singer-songwriter Rodriguez die alleen in Zuid-Afrika bekend werd. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content