Filmschool RITS viert 50ste verjaardag

De Brusselse filmschool RITS blaast op 6 december 50 kaarsen uit. Naar aanleiding van deze verjaardag vindt op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven de thema­dag ’50 Jaar RITS’ plaats.

De Brusselse filmschool RITS bestaat op 6 december een halve eeuw. Naar aanleiding van deze verjaardag vindt in het cultuurcentrum STUK – tijdens het Internationaal Kortfilmfestival Leuven – de thema­dag ’50 Jaar RITS’ plaats. Op het programma staan een reeks masterclasses gegeven door RITS-alumni, de vertoning van twee straffe kortfilms van studenten, en als afsluiting een feestelijke galavoorstelling.

Tijdens de gala-avond worden zowel het heden als het verleden van de filmschool toegelicht aan de hand van gesprekken en interviews met verschillende gasten, waaronder Pierre Drouot. Hij vormde in de jaren 1960 samen met Paul Collet de eerste lichting afgestudeerden van het RITS. Drouot produceerde onder meer Toto le héros, de succesvolle film van Jaco Van Dormael in 1991.

Hans Van Nuffel, oud-student en jurylid van het Kortfilmfestival, zal ook van de partij zijn. Hij won met zijn film ‘Adem’ onder andere de Discovery Award op de European Academy Awards.

Aan de gereputeerde filmschool studeerden ook Erik Van Looy, Stijn Coninx en Tom Van Avermaet, die met zijn kortfilm ‘Dood van een Schaduw’ (met Matthias Schoenaerts) op de shortlist voor de Oscars staat.

Het RITS maakt nu deel uit van de Erasmushogeschool Brussel. In 1962 ontstond de filmschool als het Hoger Rijksinstituut voor Toneel en Cultuurspreiding (HRITCS), de tegenhanger van het Franstalige INSAS. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content