Filmfestival San Sebastian pakt uit met sterke line-up

The Magnificent Seven © gf

Het filmfestival van San Sebastian, ‘het kleinste van de grote festivals’ zoals de organisatoren het zelf noemen, pakt dit jaar uit met enkele grote namen, zowel in als buiten competitie. België wordt vertegenwoordigd door Peter Monsaerts ‘Le Ciel Flamand’.

Deze 64ste editie van het “Donostia Zinemaldia” wordt vrijdag geopend door de competitiefilm “La fille de Brest” van de Française Emmanuelle Bercot. De competitie telt zeventien films die zullen meedingen naar de Gouden Schelp, waaronder “The Oath” van Baltasar Kormakurs , Bertrand Bonello’s “Nocturama” en “El Hombre De Las Mil Caras” (“Smoke And Mirrors”) van Alberto Rodriguez. Voorts is er “Yourself and yours” van de Zuid-Koreaanse cultregisseur Hong Sang-Soo, “American Pastoral”, het regiedebuut van Ewan McGregor en “Lady MacBeth”, eveneens een regiedebuut van de Brit William Oldroyd.

In de internationale competitie Zabaltegi-Tabakalera worden dan weer 24 films vertoond van bekende en minder bekende namen. Onder meer “Midnight Special” van Jeff Nichols en “Wiener-Dog” van Todd Solondz komen er aan bod, naast de documentaire “Gimme Danger” van Jim Jarmusch. Ook Terence Davies’ “A Quiet Passion”, een coproductie met het Vlaamse Potemkino, wordt vertoond in deze competitie.

Buiten competitie is het onder meer uitkijken naar “Snowden” van Oliver Stone, met Joseph Gordon-Levitt die in de huid kruipt van de klokkenluider. Ook de “The Magnificent Seven“, een remake van de klassieker van John Sturges, die op zich al een remake was van Akira Kurosawa’s “Seven Samurai”, wordt vertoond in San Sebastian. Onder meer Denzel Washington, Chris Pratt en Ethan Hawke vertolken de hoofdrollen in deze versie van Antoine Fuqua. Hawke zal trouwens na de screening op 17 september een carrièreprijs in ontvangst mogen nemen, net als Sigourney Weaver, die meespeelt in “A Monster Calls” van de Spanjaard Juan Antonio Bayona, eveneens buiten competitie.

De Gouden Schelp zal niet gewonnen worden door een Belgische film, maar “Le Ciel Flamand” van Peter Monsaert wordt wel vertoond in het New Directors-programma en dingt mee naar de Kutxabank New Directors Award, goed voor 50.000 euro.

Het filmfestival wordt op 24 september afgesloten met de wereldpremière van “L’Odyssée”, een Frans-Belgische film over de moeilijke relatie van de Franse marineofficier, ontdekkingsreiziger en onderzoeker Jacques-Yves Cousteau met zijn zoon Philippe. Het Belgisch aandeel in de film komt van het Luikse productiebedrijf Versus. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content