Filmfestival Oostende in de startblokken: Internationale kleppers op het programma

A Most Wanted Man. Met Philip Seymour Hoffman. © gf

Vanavond start het Filmfestival Oostende. Met de komst van steracteurs Adrien Brody en Pierce Brosnan en de premières van “A Most Wanted Man” van Anton Corbijn en “Third Person” van Oscarwinnaar Paul Haggis, oogt deze editie heel internationaal.

Parels aan de kust: Lees onze vijf filmtips tijdens Filmfestival Oostende

Vrijdagavond opent de achtste editie van het Filmfestival Oostende (FFO) met de film “A Most Wanted Man” van de Nederlandse fotograaf en regisseur Anton Corbijn. Meteen een duidelijke indicatie van het internationale karakter die deze editie meedraagt. “Alle puzzelstukken beginnen in elkaar te vallen”, aldus organisator Peter Craeymeersch.

‘Belangrijke gasten’

Met de komst van steracteurs Adrien Brody en Pierce Brosnan en de premières van “A Most Wanted Man” van Anton Corbijn en “Third Person” van Oscarwinnaar Paul Haggis, oogt deze editie van FFO heel internationaal. “We proberen elk jaar heel wat mensen te strikken, maar nu vallen alle puzzelstukken in elkaar”, aldus Craeymeersch, die benadrukt dat de focus op Belgisch en jong talent heel belangrijk blijft.

“We hebben de voorbije jaren veel geïnvesteerd, goed opgebouwd en onze degelijkheid bewezen. Ook onze internationale filmcompetitie LOOK! valt in het oog. Bovendien valt FFO een weekje later, op een rustiger moment in de internationale filmkalender. Het is wel fantastisch. We hebben bijna iedere avond een belangrijke gast”, klinkt het. Dat uit zich ook in een uitstekend lopende voorverkoop.

“We houden alles democratisch. Zo hebben we dit jaar een festivalpas, een heel voordelige pas waarmee je alle films kan zien. Bovendien zijn dat films die anders niet vertoond worden in België”, vertelt Craeymeersch.

Wim Willaert

De voorbije jaren opende FFO telkens met een Belgische film, maar dit jaar opent de buitenlandse prent “A Most Wanted Man” het festival in aanwezigheid van acteur Grigoriy Dobrygin. Hierin is meteen de hand van Wim Willaert, de Master van het festival, te zien, want hij wil daarmee eer bewijzen aan de overleden acteur Philip Seymour Hoffman, die een rol vertolkt in deze openingsfilm.

Vlaamse avant-premières

De komende week zullen er nog tal van hoogtepunten zijn. Zo zijn er de avant-premières van de Vlaamse films “Plan Bart” en “Liebling”, en komt de voltallige cast van “Vermist” twee nieuwe afleveringen voorstellen. Zondag staat een hommage aan de regisseur Roland Verhavert op het programma. Hij krijgt onder meer postuum een ster op de Walk of Fame.

Uiteraard is het ook uitkijken naar de komst van Pierce Brosnan zondagavond, ook hij krijgt een ster, en Oscarwinnaar Adrien Brody op 19 september.

Ensors

FFO eindigt op 20 september met de uitreiking van Vlaamse Filmprijzen, ook wel de Ensors genaamd. “Marina”, “De Behandeling en “Het Vonnis” maken het meeste kans op een beeldje, “I’m the Same, I’m Another” en “Flying Home” liggen op de loer, om de topfavorieten een hak te zetten. (Belga/DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content