Filmfestival Karlovy Vary van start: Felix van Groeningen en Otto Preminger op het programma

© Belga

Vanavond gaat het Tsjechische filmfestival van Karlovy Vary van start, mét een prominente Belgische input én een retrospectief over de Oostenrijks-Amerikaanse regisseur Otto Preminger. Het festival loopt tot 9 juli.

Al sinds 1946 is het pittoresk Tsjechische stadje de host van het Karlovy Vary International Film Festival, waarmee het één van de oudste filmfestivals ter wereld is. Ondertussen is het KVIFF uitgegroeid tot het voornaamste Centraal -en Oost-Europese filmfestival en biedt het voorstellingen aan van diverse recente artfilms evenals een aantal klassiekers.

In 2009 was de winnaar van de Kristallen Bol zelfs Belgisch: Un ange à la mer van Frédéric Dumont. En ook dit jaar zijn er een heleboel Belgische films die hun opwachting maken. Belgica van Felix van Groeningen is daarvan ongetwijfeld de bekendste. Verder staan ook Le fils de Joseph, Les premiers, les derniers, Galloping Mind en de fascinerende Afhganistandocu The Land of the Enlightened op het menu. Tenslotte wordt ook de Frans-Italiaans-Belgische coproductie Pasolini, over de gelijknamige Italiaanse kunstenaar annex schenenshopper Pier Paolo Pasolini, opgevoerd.

Retrospectief pakken de Tsjechen dit jaar uit met Otto Preminger. Enkele onomstootbare klassiekers van de Oostenrijks-Amerikaanse regisseur worden in de schijnwerpers geplaatst. De filmliefhebber komt aan zijn trekken met o.a. de film noir Laura (1944), het rechtbankdrama Anatomy of a Murder (1959), het stichtingsepos Exodus (1960) en The Man with the Golden Arm (1955) waarin Frank Sinatra meesterlijk een afkickende junkie neerzet. Daarbovenop staat de documentaire Preminger: Anatomy of a Filmmaker op het programma.

Preminger, dit jaar dertig jaar overleden, was een pionier in de strijd tegen censuur en taboe in de puriteinse States. Zo gaat Anatomy of a Murder specifiek in op thema’s als seksuele mishandeling en worstelt de protagonist van The Man with the Golden Arm met een heroïneverslaving. Preminger was ook een voorloper in de strijd tegen Hollywoods blacklisting. Zo huurde hij de geëxcommuniceerde screenwriter Dalton Trumbo in, ondanks dat die wegens vermeende communistische sympathieën op de zwarte lijst stond.

(JV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content