Filmfestival Gent telt negen Vlaamse films

Het Filmfestival Gent toont dit jaar een recordaantal van negen Vlaamse films. De officiële competitie telt vier stuks, waaronder de openingsfilm The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen.

Het Filmfestival Gent toont dit jaar een recordaantal van negen Vlaamse films. Naast The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen als openingsfilm, zitten er nog eens drie Vlaamse speelfilms in officiële competitie: Het vijfde seizoen van Peter Brosens en Jessica Woodworth, Kid van Fien Troch en Offline, de debuutfilm van aanstormend talent Peter Monsaert. Ook dat is een nooit eerder gezien aantal voor Gent. .

‘Het mooie aan de selectie Vlaamse films is dat ze zo verscheiden is, wat heel wat zegt over de diversiteit van onze nationale productie, en daar kunnen we alleen maar blij om zijn,’ zegt artistiek directeur Patrick Duynslaegher. ‘Emotioneel stormachtige relatiedrama’s, minimalistische familietragedies, eigengereide muziekdocu’s, ambitieuze kunstfilms, intrigerende parabels, doorleefde sociale kronieken, you name it, de nieuwe Vlaamse cinema biedt voor elk wat wils.’

Het festival vertoont ook het beloftevolle debuut van Brusselaar Tom Heene: Welcome Home. De film werd eerder geselecteerd voor de filmfestivals van Venetië en Montréal.

Niet Vlaams, wél echt Belgisch is de tweede film van de Franstalige cineast Stephan Streker, Le Monde Nous Appartient, een minoritaire Vlaamse coproductie maar met een grote Vlaamse creatieve inbreng dankzij de score van Ozark Henry.

Muziek

De rol van muziek wordt ook prominenter in de Vlaamse (en Belgische film): denk aan de bluegrassmuziek in The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen en het aandeel van Triggerfinger in de soundtrack van Offline.

In de muziekdocu The Sound of Belgium gaat Jozef Devillé op zoek naar de origine en de typisch Belgische eigenschappen van het eighties fenomeen New Beat.

Ook de bijdrage van Wim Reygaerts aan het 24 Hours Radio Soulwaxproject van de Dewaele broers is geselecteerd: Dave, een vindingrijke tocht door de wereld, de metamorfoses en de platenhoezen van David Bowie, die hier tot leven komt in de androgyne verschijning van Hannelore Knuts.

De Belgische selectie
‘The Broken Circle Breakdown, van Felix van Groeningen
‘La Cinquième Saison’, van Peter Brosens & Jessica Woodworth
‘Kid’, van Fien Troch
‘Offline’, van Peter Monsaert
‘Welcome Home’, van Tome Heene
‘Rain’, van Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes
‘The Sound of Belgium’, van Jozef Devillé
‘Dave’, van Wim Reygaert
‘Dood van een Schaduw’, van Tom Van Avermaet

Het 39e Filmfestival Gent loopt van 9 tot en met 20 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema, Caermersklooster en Kuipke Gent. Het volledige programma wordt bekendgemaakt op woensdag 26 september. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content