Filmfestival Gent: Recensie We Need to talk about Kevin

Dit intens moeder-zoondrama oogstte al lof op het Filmfestival van Cannes. Het is dan ook een must see op het Filmfestival van Gent.

Regie: Lynne Ramsay

Cast: Tilda Swinton, Ezra Miller, John C. Reilly

Sectie: Official Selection

De Schotse Lynne Ramsay – sinds haar debuut Ratcatcher één van de grote filmbeloftes van het moment – waagt zich in haar derde langspeelfilm aan een intens familiedrama dat gaandeweg de allures krijgt van een benauwende psychothriller. Gebaseerd op de gelijknamige controversiële roman van Lionel Schrivers.

In een deels realistische en deels hypnotiserend claustrofobische stijl focust Ramsay op de relatie tussen Eva (een zinderende Tilda Swinton) en haar zoon Kevin (Ezra Miller). Al van bij diens geboorte loopt de communicatie tussen moeder en zoon spaak. Maar ondanks de constante machtsstrijd en psychologische oorlogvoering die zich binnenskamers afspeelt, had niemand kunnen vermoeden dat Kevin aan de vooravond van zijn zestiende verjaardag een bloedbad zou aanrichten op zijn school.

Thematisch roept dit echo’s op aan Gus Van Sant’s ‘Elephant’. Eerder dan een dag in het leven van verschillende scholieren vast te leggen in ellenlange steadicam-shots, schippert Ramsay in ‘We Need to Talk About Kevin’ via losse flashbacks tussen heden en verleden, en zien we Eva de pijnlijke confrontatie met haar twijfels én haar schuldgevoelens aangaan. Draagt ze nu verantwoordelijkheid in de gruwelijke tragedie, of is haar zoon gewoon knettergek?

Een ronduit ijzingwekkende Tilda Swinton (tevens producente van de film) steelt de show in haar rol van getormenteerde moeder. Daarnaast herkennen we ook nog John C ‘Boogie Nights’ Reilly, als de argeloze huisvader. En Jonny ‘There Will Be Blood’ Greenwood nam de broeierige soundtrack op zich. Beklijvende, knap geacteerde cinema, quoi.

Andreas Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content