Filmfestival Gent: Recensie ’50/50′

Zaal 8 van Kinepolis zat afgeladen vol voor de vertoning van dit komisch indiedrama, met in de hoofdrollen: Inception-ster Joseph Gorden-Levitt en Super Bad-komiek Seth Rogen. Deze laatste zal trouwens dit weekend zijn entree maken op de rode loper van het festival.

Regie: Jonathan Levine

Cast: Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, Bryce Dallas Howard

Sectie: Festival Previews

Radiomaker en twentysomething Adam (een magnetiserende vertolking van rijzende ster Joseph Gordon-Levitt) geniet ten volste van het leven. Totdat hij plotsklaps te horen krijgt dat hij aan een zeldzame vorm van ruggengraatkanker lijdt. De kans op herstel is 50/50. Zijn controlefreak van een moeder probeert zijn leven in handen te nemen en zijn knappe vriendin laat hem al gauw zitten voor een ander. Gelukkig kan hij nog terecht bij zijn hondstrouwe kameraad Kyle (Seth Rogen) en de pas afgestudeerde kankertherapeute Katie (‘Up in the Air’-ster Anna Kendrick).

Scenarist Will Reiser haalde de mosterd voor het script van deze indringende indie-dramedy uit zijn persoonlijk leven, nadat hij enkele jaren geleden geconfronteerd werd met kanker. Dat hoeft niet noodzakelijk voer te zijn voor een zwaarwichtig melodrama. In samenwerking met zijn collega Seth Rogen – die opdraaft als coproducent én als mede-protagonist – weet hij immers aan het loodzware thema een verfrissend komische draai te geven.

Rogen speelt met verve zijn zoveelste variant op het grofgebekte en door seks geobsedeerde overjaarse puberpersonage (check hoe hij zijn kankerkameraad op feestjes aanspoort om zijn ziekte uit te buiten voor seksueel gewin). De chemie tussen de twee hartsvrienden spat van het scherm. Ook de bijrollen (Oscarwinnares Angelica Huston als overbezorgde moeder en Philip Baker ‘Boogie Nights’ Hall als stonede lotgenoot) zijn een typevoorbeeld van ingenieuze casting. Toch verliest regisseur Levine op gezette tijden de pedalen, zodat de platvloers-komische scenariovondsten in schril contrast komen te staan met de lijdensweg van het hoofdpersonage.

’50/50′ heeft meer gemeen met de semi-geslaagde Apatow-worp ‘Funny People’ – waarin de balans tussen studentikoze vunzigheden en meeslepend drama ook meermaals zoek is – dan met de noughtiesverrassing ‘500 Days of Summer’ (toevallig ook met Joseph Gordon-Levitt), wél een film die het archetypische romcom-gegeven op z’n kop zet. Eindbilan: een film om mee te huilen én te lachen.

Andreas Ilegems en Laurens Bouckaert

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content