Filmfestival Cannes beschuldigd van seksisme

Vorig jaar waren er vier vrouwelijke regisseurs geselecteerd voor de Gouden Palm. Dit jaar geen enkele. Vrouwenorganisatie La Barbe klaagt in de krant Le Monde over seksisme.

Enkele dagen voor aanvang van het Festival de Cannes is een minimum aan controverse niet ongebruikelijk. Volgens vrouwenorganisatie La Barbe zijn er niet genoeg vrouwen geselecteerd voor de Gouden Palm. La Barbe klaagde de situatie aan in een editorial in de Franse krant Le Monde. De grote namen op de affiche dit jaar zouden tonen dat “mannen wel van diepgang houden bij vrouwen, maar enkel in hun decolleté”.

Algemeen bestuurder van Cannes, Thierry Frémaux, reageerde op de aanklacht: “We gaan geen films selecteren die het niet verdienen gewoon omdat die geregisseerd zijn door een vrouw.” Frémaux maakt eveneens duidelijk dat vrouwen inderdaad een belangrijker profiel verdienen: “Het is niet in Cannes of in mei dat dit probleem aangepakt moet worden, maar het hele jaar door. Het festival beschuldigen leidt helemaal nergens toe.” De grote man van Cannes zei eerder al dat de kans groot is dat er volgend jaar opnieuw vrouwen geselecteerd zullen zijn voor de hoofdcompetitie, maar dat zal dan afhangen van de inzendingen.

In de geschiedenis van het festival heeft er nog maar een vrouw ooit de Gouden Palm gewonnen, dat was Jane Campion in 1993. (JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content