Filmcriticus Andrew Sarris overleden

Sarris was één van de meest invloedrijke filmcritici en staat bekend als het boegbeeld van de auteurtheorie.

Andrew Sarris, geboren te Brooklyn in 1928 als zoon van Griekse immigranten, verwierf veel faam als filmcriticus bij The Village Voice en The New York Observer, waarvoor hij tot 2009 recensies schreef.

Sarris liet voor het eerst van zich horen als criticus met een recensie van ‘Psycho’ in 1960 voor The Village Voice, een blad waar hij uiteindelijk 28 jaar voor zou schrijven. Twee jaar later schreef Sarris ‘Notes on the Auteur Theory’, een essay waarmin hij het concept auteurtheorie uit de doeken deed en het bekend maakte bij het grote publiek. Leunend op de ideeën van onder andere François Truffaut en Jean-Luc Goddard, die schreven voor het invloedrijke filmtijdschrift Cahier du Cinema, stelde Sarris dat regisseurs de enige echte auteurs zijn van een film. De karakteristieke stijl van de regisseur blijft dus doorschijnen in zijn gehele werk, ondanks het vaak uitgebreide productieproces.

Daarnaast schreef Sarris in 1968 ook het invloedrijke ‘The American Cinema: Directors and Directions 1929-1968’, een boek dat door vele filmcritici als een bijbel wordt beschouwd. In dit werk creëert Sarris een, zoals hij het omschreef, ‘pantheon’ van de 14 beste regisseurs werkzaam in de Verenigde Staten en onderscheidt hij ook tweede- en derderangs regisseurs.

Harris schreef niet alleen recensies en boeken, ook was hij professor aan Columbia University, waar hij vakken over Amerikaanse cinema, internationale filmgeschiedenis en Alfred Hitchcock doceerde.

Saaris overleed woensdag op 83-jarig leeftijd. (MVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content