Film van de week: Relatos salvajes (Wild Tales)

© gf
Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Damián Szifrón fileert het wraaklustige menselijke beestje in zijn kwieke zwarte en verrassend voor een Oscar genomineerde omnibuskomedie Relatos salvajes.

(Wild Tales)

Relatos salvajes (Wild Tales)

Damián Szifrón met Ricardo Darín, Darío Grandinetti, Liliana Ackerman

‘Komedies die niet alleen maar grappig zijn, maar ook origineel qua concept en filmisch qua uitvoering zijn ongeveer even zeldzaam als geslaagde oneliners van Geert Hoste. Maar dit kwieke, soms hilarische, nog vaker wrange, met sociale satire geparfumeerde en nergens voorspelbare debuut van de Argentijnse scenarist-regisseur Damián Szifrón is er zo een. Je krijgt zes op zichzelf staande, in lengte variërende vignettes met als rode draad: wraak, verraad, geweld, frustratie en de spoken van het verleden.

Hoe klein de wereld kan zijn tijdens een vlucht richting Madrid. Hoe een opgestoken middelvinger kan escaleren tot een Duel-achtige road trip op leven en dood; hoe een parkeerboete je, net als Michael Douglas in Falling Down (1993), ertoe kan aanzetten om je hele leven te ontwrichten: Szifrón serveert het met de tong stevig tegen de wang gedrukt en verpakt zijn ‘wilde verhalen’ nu eens als een energieke actiethriller in gepimpte Hollywoodstijl, dan weer als een neorealistische zwarte komedie of een gestileerde noirfarce à la Pedro Almodóvar (niet toevallig producent van de film).

Dat niet alle verhalen van hetzelfde niveau zijn – dat krijg je met portmanteau-films – neem je er in dit licht ontvlambare geval graag bij. Want alleen al de vier minuten durende openingssequens op het vliegtuig en het groteske huwelijksfeest gone bad op het einde bevatten meer goed getimede sitcom en verrassende wendingen dan een jaarreeks van de meeste comedyseries op tv. Een caleidoscopische kijk op een maatschappij die op ontploffen staat, én een vaak venijnig grappige bovendien.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content