Film ‘Samouni Road’ over bloedbad in Gaza wint documentaireprijs in Cannes

© GF

‘Samouni Road’, een film over de moord op een familie in de Gazastrook tijdens een operatie van het Israëlische leger, heeft zaterdag de documentaireprijs of ‘l’Oeil d’Or’ op het filmfestival van Cannes gewonnen.

In ‘Samouni Road’ gebruikt de Italiaan Stefano Savona animatiebeelden om de meest ondraaglijke scènes te reconstrueren en om de 29 vermiste familieleden, zowel volwassenen als kinderen, te doen herleven. Zwart-wittekeningen worden afgewisseld met interviews en doen een bewogen geschiedenis herleven. ‘Met de animatiebeelden kan je de doden laten terugkeren’, legt documentairemaker Savona uit.

Het heeft negen jaar geduurd voor de documentaire klaar was. De film gaat terug op operatie ‘Cast Lead’ van het Israëlische leger eind 2008-begin 2009. Bij dat Israëlische offensief kwamen tal van Palestijnen om het leven.

De documentairemaker maakte gebruik van documenten van het Rode Kruis en de Verenigde Naties, maar ook van interne rapporten van het Israëlische leger.

De jury onder leiding van Fransman Emmanuel Finkiel prees Savona voor ‘de intelligentie van zijn werk, de juiste afstand van het vertelperspectief, de fijngevoeligheid van zijn blik, het briljante en subtiele gebruik van animatie en zijn vertelkracht’.

‘De situatie in Gaza was 25 jaar geleden tragisch, nu is het erger. Ik wilde deze mensen alleen laten zien en laten praten,’ vertelde Stefano Savona. Hij weigerde verder commentaar te geven op het bloedvergieten aan het begin van de week in de Gazastrook.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content