Film ohne Gewissen provoceert Duitsland

Jud Süss, Film ohne Gewissen brengt de verboden nazifilm Jud Süss terug tot leven.

Duitsland is met Jud Süss, Film ohne Gewissen weer een controversiële film rijker. Regisseur Oskar Röhler verhaalt in zijn film over de totstandkoming van Jud Süss, een andere Duitse film uit 1940. Die laatste was een product van het propagandabeleid van naziminister Joseph Goebbels. Jud Süss kende een groot succes tijdens het naziregime, maar na 1945 werd de film tot de dag van vandaag verboden.

Protagonist in de originele film, Joseph Süss Oppenheimer, is in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden allesbehalve een zoete jood. Hij is hebzuchtig, onbetrouwbaar, heeft een haakneus, zwarte haren en donkere ogen en is bovendien ook nog een verkrachter. Kortom, een doordeweekse jood in de ogen van een nazi.

Oskar Röhler brengt met Jud Süss, Film ohne Gewissen het verhaal achter deze antisemitische film naar voor. Spilfiguur hier is Ferdinand Marian, de acteur die in 1940 Joseph Süss Oppenheimer neerzette. De man weigerde eerst de rol voor zijn rekening te nemen, maar op aandringen van Goebbels, hapte hij uiteindelijk toch toe.

De Duitse filmkritieken hebben weinig positieve woorden voor Jud Süss, Film ohne Gewissen. De film neemt soms een loopje met de historische waarheid en zou de nazistische hoofdrolspelers te sympathiek voorstellen.

Jud Süss, Film ohne Gewissen ging begin vorig jaar in première op de Berlinale waar hij met boegeroep werd onthaald. Sinds 23 september is hij te zien in de Duitse bioscopen. Bekijk hieronder de trailer.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Griet Op de Beeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content