Film Fest Gent: Recensie ‘Fruitvale Station’

Het kernachtige drama ‘Fruitvale Station’, gebaseerd op waargebeurde feiten, toont de laatste 24u die voorafgingen aan een tragisch incident op een metrolijn, dat plaats vond tijdens de oudejaarsnacht van 2008.

Het kernachtige ‘Fruitvale Station’ is gebaseerd op waargebeurde feiten die plaats vonden in een buitenwijk van San Fransisco, tijdens de oudejaarsnacht van 2008. Michael B. Jordan vertolkt een zwarte twintiger met een crimineel verleden, dat hij nu voorgoed achter zich wil laten. Omgeven door familie en vrienden raakt de protagonist op de terugweg naar huis, te midden van het feestgedruis in de metro, toch betrokken bij een vechtpartij. De schermutseling escaleert, aangewakkerd door de hoogst brutale tussenkomst van de spoorwegpolitie, die vervolgens een vreselijke inschattingsfout maakt met dodelijke afloop.

Regisseur Ryan Coogler, opgegroeid in dezelfde buurt, speelt het slim door zijn verhaal eerst op te bouwen rond het toekomstige slachtoffer Oscar Grant, zodat de kijker zich vertrouwd gaat voelen met dit personage. De impact van het incident en de verwikkelingen die erop volgen worden op die manier veel groter, als de flik op het bewuste perron het fatale schot lost. Een brandend actueel en beklijvend drama, dat herinnert aan het tragische overlijden van Trayvon Martin. (***)

Dieter Vanden Bossche

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content