Film Fest Gent geeft volledig programma vrij

Greta Garbo © /

Het 43ste Film Fest Gent biedt van 11 tot 21 oktober een waaier aan uiteenlopende films van nieuwe talenten en gevestigde waarden, een mooie reeks Scandinavische en Japanse producties, Belgische cinema en filmmuziekconcerten. Er worden ook heel wat bekende internationale gasten verwacht.

De komende editie van Film Fest Gent toont 100 uiteenlopende langspeelfilms, met extra aandacht voor Nordic Cinema en Japan. Het programma van de 43e editie werd donderdag voorgesteld in Gent.

Film Fest Gent focust dit jaar op Scandinavische films, met dertien langspelers en acht ‘Nordic shorts’. Bovendien toont het festival ook de klassieker “Queen Christina” met Greta Garbo in de hoofdrol, overigens het campagnebeeld voor haar 43e editie.

Er wordt ook een spot op Japan gezet met de vertoning van dertien nieuwe films. “Films van jonge talenten, maar ook van veteranen uit de Japanse cinema die in het Westen onbekend zijn”, zegt artistiek directeur Patrick Duynslaegher.

“Dit is een unieke kans om zo’n programma Japanse films te zien. Naar mijn mening is Japan het tweede grootste filmland uit de geschiedenis.” Daarbovenop wordt bij twee films (Gosses de Tokyo en Belladonna of Sadness) live muziek gespeeld. Er zijn ook vijf klassiekers van Nagisa Oshima geprogrammeerd.

Verder wordt aandacht besteed aan de Belgische cinema, met negen titels, en tv. Op 15 oktober wordt de Visser-Neerlandiaprijs Scenario 2016 en Lifetime Achievement Award van de Acteursgilde uitgereikt. Film Fest Gent werkt voorts nauwer samen met de Universiteit Gent door vier films na afloop door een professor te laten bespreken.

“We bouwen verder op de kracht van kwaliteit, ik denk dat dat een van onze speerpunten is”, zegt algemeen directeur Martijn Bal. “We bekijken film op een andere manier”, vult artistiek directeur Patrick Duynslaegher aan. “Bij ons primeert het artistieke, het educatieve en het maatschappelijke. Zaken die tegelijk boeiend en entertainend zijn.”

Op Film Fest Gent worden ook elk jaar de World Soundtrack Awards uitgereikt, dit jaar op een gala-avond (19 oktober) in de nieuwe locatie Capitole Gent. Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor brengen een selectie uit het oeuvre van grote filmcomponisten, waaronder eregast Ryuichi Sakamoto.

Er worden dit jaar overigens nog meer internationale gasten verwacht, zoals Ken Loach, Isabelle Huppert, Terence Davies, Olivier Assayas, Mark Rappaport, Derek Cianfrance, Asghar Farhadi en Ryuichi Sakamoto.

Film Fest Gent loopt van 11 tot 21 oktober, informatie en tickets is te vinden op filmfestgent.be (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content