Film- en theaterregisseur Ulu Grosbard overleden

In Manhattan is film- en theaterregisseur Ulu Grosbard overleden. Grosbard, die in zijn carrière regelmatig met Dustin Hoffman en Robert Duvall samenwerkte, werd 83.

In Manhattan is film- en theaterregisseur Ulu Grosbard overleden, zo meldden Amerikaanse media woensdag. Grosbard, geboren in Antwerpen en daar werkzaam als diamantslijper tot zijn Joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog via Cuba naar de VS emigreerde, werd 83.


Grosbard maakte vooral psychologische, naturalistische drama’s over de complexiteit van de menselijke psyche. Zijn bekendste titel is wellicht ‘True Confessions’ uit 1982, een film over het biechtgeheim met Robert De Niro als priester en Robert Duvall als diens broer-politieagent in de hoofdrollen.


Grosbard werkte vaak samen met Duvall, ook op de planken. Op Broadway werkte Grosbard verder samen met grote namen als Arthur Miller, Beth Henley en Woody Allen.


Tweemaal werd hij genomineerd voor een Tony Award, de Oscars van het theater, onder andere voor het later verfilmde ‘American Buffalo’. Als filmregisseur blikte Grosbard ook ‘Straight Time’ (met Dustin Hoffman als vrijgelaten gevangene), ‘Georgia’ (met Jennifer Jason Leigh) en ‘Falling in Love’ (met De Niro en Meryl Streep) in. Zijn films bleken evenwel zelden commerciële voltreffers.


Voordat hij het zelf tot regisseur schopte, had Grosbard al als assistent meegewerkt aan films van Robert Rossen (‘The Hustler’), Elia Kazan (‘Splendor in the grass’) en Arthur Penn (’the Miracle worker’). (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content