Expo over leven en werk van Romy Schneider in Caermersklooster Gent

In het Gentse Caermersklooster opent vrijdag een overzichtstentoonstelling over leven en werk van Romy Schneider, de grootste actrice uit de Franse cinema van de jaren ’60 en ’70.

In het Gentse Caermersklooster opent vrijdag een overzichtstentoonstelling over leven en werk van Romy Schneider (1938-1982). Na een Duitse en korte internationale carrière wordt
Schneider de grootste actrice uit de Franse cinema van de jaren zestig en zeventig van de voorbije eeuw.

Curator Daniela Sannwald (Deutsche Kinemathek) schetste onder meer aan de hand van archiefdocumenten, foto’s, originele filmposters, oude magazines, getuigenissen, juwelen en kostuums, persoonlijke herinneringen, scenario’s en filmfragmenten een blik op de successen en tragedies die het filmicoon professioneel en privé meemaakte.

Sissi

De expo start met het verhaal van Romy Schneider die op 17-jarige leeftijd de hoofdrol speelt in de eerste ‘Sissi’-film. Als “jong lief meisje” wordt ze door Duitse filmproducenten getypecast voor gelijkaardige rollen, een eerste van vijf bioscoopzaaltjes toont de gelijkenis tussen die rollen met haar debuut.

In de vroege jaren zestig brak Schneider internationaal door, ze speelde onder meer in grote Amerikaanse producties en de expo focust verder op Schneider als “elegante sexy vrouw”. Aan bod komt onder meer haar leven in Parijs met acteur Alain Delon, de breuk en haar relatie met de Berlijnse theaterregisseur Harry Meyen en de wending in haar carrière met meer dramatische rollen halverwege de zeventiger jaren.

De expo over Romy Schneider loopt van 12 oktober tot 13 januari in het Caermersklooster. In het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT) wordt elke zondag, vanaf 21 oktober tot het einde van de tentoonstelling, filmklassiekers met Schneider getoond. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content