Expo Fellini: Visueel parcours doorheen de verbeelding van een grootmeester

© gf

In het Gentse Caermersklooster opent de grote overzichtstentoonstelling over Federico Fellini, één van de gezichtsbepalende meesters uit de naoorlogse Italiaanse cinema.

Na expo’s over spraakmakende figuren als Jacques Tati, Stanley Kubrick, Ingmar Bergman, Romy Schneider en Martin Scorsese zet het Film Fest Gent deze jaarlijkse traditie verder met een grote overzichtstentoonstelling over Federico Fellini, één van de gezichtsbepalende meesters uit de naoorlogse Italiaanse cinema.

Zelfs wie een broertje dood heeft aan de zevende kunst, zal minstens al hebben gehoord van zijn beroemdste titels: ‘La Strada’, ‘La dolce vita’ of ‘8 1/2’. Fellini ziet het levenslicht in 1920, waarna hij als adolescent zijn geboortestreek Romagna verlaat om in de ‘Eeuwige stad’ zijn geluk te beproeven. Hij probeert er aanvankelijk z’n brood te verdienen met tekenen en het schrijven van sketches voor variété en radio.

Zijn loopbaan in de filmbusiness begint eerst als scenarist, in de late jaren veertig van vorige eeuw klimt hij vervolgens op tot assistent van Roberto Rossellini. In 1950 draait hij samen met Alberto Lattuada zijn eerste langspeelfilm ‘Luci del varietà’. Na de solo-oefening ‘Lo sceicco bianco’ gaat het crescendo: met herhaaldelijke zeges bij de Academy Awards en de bekroning van de Gouden Palm voor ‘La dolce vita’ (1960). In 1993 volgt een ere-Oscar voor zijn hele oeuvre, in datzelfde jaar overlijdt de Italiaanse maestro aan een beroerte.

De extravagante wereld van het circus liet een enorme indruk na bij de regisseur, wat zich in zijn werk vertaalt in een bonte verzameling van veelal zonderlinge creaturen en dito personages. Vaak speurt de protagonist uit z’n films naar de ware betekenis van het leven, een zoeken waarbij Fellini allerlei droombeelden en overdadige fantasieën gebruikt.

De tentoonstelling in het Caermersklooster (16/10/2014 – 25/1/2015) is opgezet als een visueel parcours doorheen de rijke verbeelding van de cineast. Ze is onderverdeeld in vier grote hoofdstukken: het eerste luik toont Fellini’s belangrijkste inspiratiebronnen, het tweede deel volgt het icoon aan de slag op de set.

In het segment ‘stad der vrouwen’ krijgt zijn misschien wel grootste obsessie -de vrouw in al haar hoedanigheid- alle ruimte. Het laatste gedeelte, dat verschillende persoonlijke facetten belicht, is bijgevolg meer biografisch getint. Deze vier pijlers worden vormgegeven aan de hand van talloze schetsen, originele affiches, audio- en filmfragmenten, reclamespots en onuitgegeven foto’s van Gideon Bachmann, Deborah Beer en Paul Ronald.

De expo wordt overigens omkaderd door een waaier aan nevenactiviteiten: met naast de vertoningen op het Film Fest, ook screenings in het MIAT, een aangepast educatief programma en het groots opgezet concert met de filmmuziek van wijlen Nino Rota, de vaste componist van de regisseur.

EXPO FELLINI: van 16 oktober 2014 t.e.m. 25 januari 2015

Samenstelling: Sam Stourdzé / Met de ondersteuning van de ‘Fondation Fellini pour le Cinéma’ (Zwitserland), in samenwerking met het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster en Film Fest Gent. / Openingsuren: 10-17u (toegang tot 16.30u) – gesloten op maandag. / Tickets: € 8, € 6, € 4. Gratis inkom: kinderen tot 6 jaar en op vertoon van de Citycard Gent. Meer info.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content