Exit Through the Gift Shop: Docu- of mockumentary?

Guerrillakunstenaar Banksy richt de spots op zijn collega Thierry Guetta alias Mister Brainwash. Waar of niet waar?

Exit Through the Gift Shop ***

Banksy met Thierry Guetta, Banksy, Shepard Fairey, Space Invader, Jay Leno

Make no mistake: dit is géén film over Banksy, Blighty’s bekendste anonieme straatkunstenaar. Het is vermoedelijk zelfs geeneens een film ván Banksy, hoewel die als enige regisseur staat vermeld. Ofwel is het een waarachtige documentaire over diens excentrieke collega Thierry Guetta, in hippe kunstkringen beter bekend als Mister Brainwash. Ofwel is het een mockumentary, bedoeld om de hele hedendaagse kunstscene in de zeik te zetten, met Banksy als sarcastisch grijnzende ceremoniemeester.

Wie even googlet, leert dat die Mister Brainwash in 2008 plots werd ingehaald als de nieuwe ster aan het kunstfirmament. De lichtjes wereldvreemde Fransman mocht een jaar later zelfs de platenhoes van Madonna’s Celebration-album ontwerpen. Sindsdien gaat zijn kitscherige popart – een soort parodie op de maatschappijkritische werken van Banksy – voor belachelijk veel dollars over de toonbank.

Nochtans toont deze geestige documentaire niet alleen dat Guetta vóór zijn fifteen minutes of fame nooit eerder een spuitbus, penseel of sjabloon had vastgepakt. In het portret dat Banksy van hem schetst, komt hij ook niet meteen naar voren als een intellectueel geweten, laat staan als een artistiek rastalent. Geen wonder dus dat je scepsisalarm spontaan afgaat wanneer de halfgare Guetta halverwege de film plots ‘Mister Brainwash’ uitvindt en van obsessieve videoamateur tot internationale kunstsensatie uitgroeit.

‘Had ik geweten dat hij zo’n succes ging worden, was ik zuiniger geweest met mijn lovende commentaar’, hoor je Banksy zeggen, onherkenbaar gemaakt door een capuchon en strategisch vallende schaduwen. De twee kenden mekaar immers al enige tijd voor Mister Brainwash’ glorieuze entree, aangezien Guetta er sinds 2000 zijn levensdoel van had gemaakt om bekende straatkunstenaars als Banksy, Shepard Fairy en Space Invader tijdens hun clandestiene exploten met zijn videocamera vast te leggen.

De cruciale vraag die door voice-overcommentator Rhys Ifans angstvallig wordt vermeden, blijft daarom: Is Mister Brainwash écht een wonderkind binnen de actuele kunstscène, met alle bedenkingen over het dubieuze niveau en gladde commercialisme van dien? Of is hij Banksy’s meest hilarische Gesamkunstwerk, een Fuck you aan het adres van alle poseurs en fanboys die kritiekloos dwepen met de hypes die hen door kunstcritici, galerijhouders, de media en andere powers that be worden opgelepeld? Vel zelf uw salomonsoordeel.

PS.: zou ook Jan de Cock – u weet wel, die hippie in maatpak met zijn Ikeadozen – geen creatie van Banksy kunnen zijn?

Dave Mestdach

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content