‘Everest’ geeft aftrap van filmfestival Venetië: Goede maar geen geweldige opener

Everest © gf
Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

De 72ste Mostra opent met de survivalthriller ‘Everest’, gebaseerd op de rampzalig verlopen expeditie in de Himalaya die in 1996 aan verschillende bergbeklimmers het leven kostte.

De IJslandse Hollywoodhuurling Balthasar Kornakur ging op locatie filmen in Nepal en focust in klassieke, technisch verzorgde spektakelstijl op twee teams die de top van ’s werelds hoogste berg hopen te bereiken, met een Nieuw-Zeelander (Jason Clarke) en een Amerikaan (Jake Gyllenhaal) als ervaren teamleiders.

Hoe het afloopt, weet je – toch in grote lijnen – op voorhand, maar dat is uiteraard niet de inzet van de film. Wat telt, zijn de emotioneel en fysiek uitputtende gebeurtenissen op weg naar de top en vooral: de duizelingwekkend in beeld gezette actie te midden de bergen.

Wat dat laatste betreft, toont Kornakur zich alvast een betrouwbare gids die je, met behulp van CGI en 3D-effecten, regelmatig naar adem doet happen, terwijl de ensemblecast – met nog meer goed volk als Josh Brolin, Emily Watson en Keira Knightley – deze solide rampenfilm de nodige body en bezieling geeft.

Aan amusementswaarde en spectaculair oogsnoep heeft Everest dan ook allerminst gebrek, al is de slotact helaas nodeloos sentimenteel, inclusief zwangere echtgenotes aan het thuisfront en gezwollen violen op de klankband. Ook de dramatische motor dreigt door de ijle lucht zonder zuurstof te vallen. Een goede opener, maar geen geweldige, zoals Birdman vorig jaar.

Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content