Essential Killing: Born to run

Vincent Gallo rent, vecht en doodt voor zijn leven in deze symboolzwangere ontsnappingsthriller van veteraan Jerzy Skolimowski.

Essential Killing ***

Jerzy Skolimowski met Vincent Gallo, Emmanuelle Seigner, Klaudia Kaca

Speelt Vincent Gallo een gevangen genomen Talibanstrijder die door Amerikaanse GI’s naar Oost-Europa wordt verscheept, maar daar aan zijn belagers weet te ontsnappen? De Poolse arthousemaestro Jerzy Skolimowski (Deep End, The Shout, Moonlighting) laat in Essential Killing het antwoord plagerig in het midden. In deze energieke, maar narratief tot op het bot ontbeende achtervolgingsthriller wordt geen woord gezegd en geen personage of locatie bij naam genoemd.

Hoewel de Koranfragmenten, de bergachtige landschappen en de waterboardingscènes uit het begin onvermijdelijk aan de war on terror en de oorlog in Afghanistan doen denken, is het Skolimowski niet zozeer om die politieke connotaties te doen. Wat hem meer interesseert, zijn de dierlijke instincten die bovendrijven bij zijn zwijgzame antiheld wanneer die in ijzige bossen en bergen voor zijn leven moet vechten. Schrik dus niet wanneer de enkel door montage, muziek en natuurlijk geluid voortgedreven actie plots door een portie religieuze symboliek wordt onderbroken. Of wanneer de voortvluchtige jihadi – expressief neergezet door een driftige Vincent Gallo – plots visioenen krijgt over zijn thuisland en zijn gezin.

Met zijn mix van aardse suspense en etherische poëzie heeft Essential Killing meer gemeen met Joseph Loseys Figures in a Landscape dan met pakweg First Blood, al krijgt Skolimowski’s jager annex prooi zo mogelijk nog meer ontberingen te verduren dan John Rambo indertijd. Een existentiële mijmering over het beest in elk van ons, maar dan gecamoufleerd als een gespierde chase movie.

Dave Mestdach

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content