‘En Waar de Sterre Bleef Stillestaan’ krijgt grootste Vlaamse première ooit

De opmerkelijke Vlaamse debuutfilm ‘En waar de sterre bleef stille staan’ (Little Baby Jesus of Flandr) van Gust Van den Berghe gaat op dinsdag 21 december en woensdag 22 december in première op maar liefst zestig verschillende Vlaamse locaties. Nooit eerder werd een Vlaamse film gelijktijdig op zoveel plaatsen vertoond.

Maar liefst zestig culturele centra en verenigingen nemen deel aan de première en zullen die elk op hun eigen manier aankleden. Zo zal de film in Nazareth vertoond worden in een kerk, wordt in Kalmthout een tweede glazen huis voor ‘Music for Life’ opgericht en kan je op andere plaatsen glühwein en pannenkoeken krijgen. Regisseur Gust Van den Berghe en producent Tomas Leyers van het Brusselse productiehuis Minds Meet , willen zo de film en het verhaal van Felix Timmermans onder de mensen brengen en hopelijk ook een jaarlijkse traditie inzetten.

Syndroom van Down

‘En Waar de sterre Bleef Stille Staan’ vertelt het ongewone verhaal van drie armoezaaiers, die vertolkt worden door acteurs met het syndroom van Down: Suskewiet (Jelle Palmaerts), Pitje Vogel (Paul Mertens) en Schrobberbeeck (Peter Janssens). Op een kerstavond besluiten ze het lied van ‘Driekoningen’ te gaan zingen, om hun drang naar jenever te kunnen bekostigen. Met succes, al wordt het drietal algauw overmand door gulzigheid (spreekwoordelijk ‘zijn ziel verkopen aan de duivel’) en ontstaat er onenigheid binnen de groep.

‘En Waar de sterre Bleef Stille Staan’ kende zijn internationale première op het Internationaal Filmfestival van Cannes, waar hij op luid applaus ontvangen werd en geselecteerd was in de prestigieuze sectie Quinzaine des Réalisateurs. Bovendien kreeg hij ook uitstekende Amerikaanse reviews: Variety is zelfs van mening dat de film zich kan meten met Italiaanse classics, van Pasolini tot Fellini. Ook in ons land kon hij op de nodige belangstelling rekenen tijdens zijn Vlaamse première op het afgelopen Filmfestival Gent.

Meer informatie over de premières ontdek je op: www.ontdekwaardesterrebleefstillestaan.be

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Andreas Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content