‘Elena’ beste film en ‘The Invader’ beste muziek op Filmfestival van Gent

De Russische film ‘Elena’ wint de Grote Prijs voor Beste Film op het Filmfestival Gent. De Georges Delerue Prijs voor de Beste Muziek/Sound Design gaat naar de Belgische film ‘The Invader’.

De prijzen werden door de vijfkoppige internationale jury bekend gemaakt in het Gentse stadhuis. In de officiële selectie op het Filmfestival Gent streden dit jaar dertien films, waarvan drie Belgische.

De Grote Prijs voor Beste Film gaat naar de Russische film “Elena” van Andrei Zvyagintsev. De prent werd al in Cannes beloond met de juryprijs onder het “Un Certain Regard” luik. Het verhaal gaat over een ouder nieuw samengesteld gezin, waarvan de man van rijke afkomst en de vrouw uit een armoedig gezin. Ze kan haar zoon financieel ondersteunen, tot haar man na een hartaanval zijn enige dochter als erfgenaam aanduidt. De prijs is 43.000 euro waard, verdeeld over een distributiepremie en media-return.

Voor de muziek en sound van “The Invader”, een film van Brusselaar Nicholas Provost, winnen Sacha Galperine, Evgueni Galperine en Senjan Jansen de Georges Delerue Prijs voor de Beste Muziek/Sound Design. De prijs omvat een distributiepremie en media-ondersteuning ter waarde van 25.000 euro. “The Invader” gaat over een Afrikaanse man Amadou die aanspoelt op een Zuid-Europees strand en in Brussel terechtkomt. Hij ontmoet de briljante zakenvrouw Agnès en beschouwt haar als een reddende engel, maar nadat ze hem afwijst komt Amadou in een draaikolk van geweld terecht.

Voor de bekendmaking van de twee prijzen in de officiële competitie gaf de vijfkoppige internationale jury drie speciale vermeldingen. Issaka Sawadogo werd gelauwerd als beste acteur (Amadou in “The Invader”) en Elisabeth Olsen voor beste actrice (“Martha Marcy May Marlene” van Sean Durkin). Ook de Maeterlinck-verfilming “Blue Bird” (Gust Van den Berghe) kreeg een speciale vermelding.

De Prijs voor de Beste Europese Kortfilm gaat naar Franse Pauline Gay (“Demain, Ca Sera Bien”). Die kortfilm is daardoor genomineerd voor de Prijs voor de Beste Europese Kortfilm van de European Film Academy 2012.

De Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm gaat naar “Broeders” van Adil El Arbi en Bilal Fallah. De twee studenten aan Sint-Lukas in Brussel wonnen vorig jaar een eervolle vermelding met “Astaghfiero”. Een speciale vermelding gaat naar “Cockaigne” van Emilie Verhamme.

De Port of Ghent en Canvas Publieksprijs wordt maandag 24 oktober bekendgemaakt.

Het filmfestival Gent loopt nog tot 22 oktober. Op de laatste avond vindt de World Soundtrack Awards Ceremony & Concert plaats. (Belga)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content