Egypte eerste gastland op de Croisette

Het filmfestival van Cannes komt met een aantal innovaties op de proppen. Op de editie van 2011 zal het prestigieuze festival voor de eerste keer een gastland verwelkomen. Dit jaar is de eer weggelegd voor Egypte.

Woensdag 18 mei is volledig aan Egypte gewijd. Op die dag wordt ’18 Jours’ vertoond, een gecompileerd werk van een aantal kortfilms van de handen van Sherif Arafa, Yousry Nasrallah, Mariam Abou Ouf, Marwan Hamed, Mohamed Aly, Kamla Abou Zikri, Sherif El Bendari, Khaled Marei, Ahmad Abdallah and Ahmad Alaa. De compilatie staat in het teken van hun revolutie op 25 januari 2011.

Na deze voorstelling volgt een officieel diner om de Egyptenaren in de bloemetjes te zetten. Er werden alvast stoelen vrijgehouden voor de Egyptische minister van Cultuur en de Egyptische ambassadeur in Frankrijk.

Aan de Cannes Classicseditie van 2011 werd ook nog een oude klassieker uit het gastland van onder het stof gehaald. ‘Facteur’ (Al-Boustaguy) van regisseur Hussein Kamal dateert van het jaar 1968. In Cinéma de la Plage zal ‘Le Cri d’une Fourmi’ van Sameh Abdel Aziz (2011) vertoond worden.

Om de tribute aan Egypte af te sluiten zal een stel Egyptische muzikanten een concert geven. West El Balad zal het startschot geven voor de ‘Fête des sélections’, een groots feest ter gelegenheid van de officiële selectie van Cannes.

Julie Herreman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content